Още по темата

Мишел Темер встъпи официално в длъжност като президент на Бразилия. Това стана на тържествена церемония в заседателната зала на Федералния сенат (горната камара на бразилския парламент).

Tемер заемаше поста на вицепрезидент при Дилма Русеф, която е с български корени.

Бразилският Сенат реши окончателно да отстрани Дилма Русеф от президентския пост заради обвинения в нарушаване на бюджетните закони. С това свое действие сенаторите сложиха край на 13-годишното управление на левицата в най-голямата държава в Южна Америка. 61 подкрепиха решението, а 20 гласуваха против. Русеф отрече да е извършила нещо нередно и нарече процедурата „държавен преврат”. По време на продължилото 14 часа заседание тя заяви пред сенаторите, че е невинна и че злоупотребата с процеса по импийчмънт застрашава демокрацията в Бразилия, възстановена през 1985 година след две десетилетия военна диктатура.

"Обявявам встъпването в длъжност на президента на Федерална република Бразилия Мишел Темер

за периода от 31 август 2016 г. до 31 декември 2018 г.", заяви на церемонията председателят на Сената Ренан Калейрос, цитиран от ТАСС.

След това новият президент беше обграден от свои привърженици, които опитаха да се снимат с него. Някои от тези снимки веднага се появиха в социалните мрежи.

Световните медии коментират, че с отстраняването на Русеф се е стигнало до кулминацията на едногодишна битка, парализирала най-голямата страна в Латинска Америка и изложила на показ дълбоките разломи сред народа й във всякакви аспекти, от междурасовите отношения до социалните разходи, отбелязва Асошиейтед прес.

Русеф беше първата жена президент на Бразилия, като биографията й

включва и период като марксистка партизанка, лежала в затвора и изтезавана по време на диктатурата през 70-те години. Беше обвинена, че е нарушила фискалното законодателство при управлението на федералния бюджет.

Цялата битка се развихри на фона на широкообхватно разследване за подкупи на стойност милиарди долари в държавната петролна компания "Петробраз".

Продължилото две години следствие доведе

до осъждането на затвор на десетки водещи бизнесмени и политици от целия политически спектър и крие заплаха за много от същите депутати, които гласуваха Русеф да бъде отстранена.

Вече бившият президент твърдеше, че много от противниците й просто са искали да я премахнат от пътя си, за да могат да спасят самите себе си чрез намеса в разследването, което тя отказала да направи. 

В продължение на месеци Темер прикриваше стратегията си и умело блъфираше с

каменно изражение на лицето си, вече сковано от пластичната хирургия.

От 15 години той е начело на партията Бразилско демократично движение и от 1994 г. е центристки арбитър на всички управляващи мнозинства.

След петгодишен политически брак с Русеф Темер направи изненадващ ход - през декември изпрати лично писмо на нея, в което изля трупаното си с години огорчение. Обвини я, че винаги го е ненавиждала и третирала като „декоративен вицепрезидент”. И предупреди, че повече няма да ѝ помага.

Тогава Темер се оттегли в резиденцията си в столицата Бразилия и после мълчаливо наблюдаваше развихрянето на политическата криза през март и неумолимото отслабване на позициите на Русеф като държавен глава.