Още по темата

Под шапката на ООН се извършват престъпления по целия свят с очевидна безнаказаност. Дали Организацията на обединените нации е над закона?

Само през последните 12 месеца представители на ООН са злоупотребили с положението си на защитници, миротворци и доставчици на хуманитарна помощ, за да извършат изнасилвания и убийства, и да предоставят помощ на терористи.

Време е ООН да започне да бъде държана отговорна, пише „Вашингтон таймс” (The Washington Times)

Ето някои от най-зловещите факти:

Изнасилвания - стотици жени и непълнолетни момичета са били изнасилени от „сините каски“ в опустошените от войни страни.

Нападнати от хората, изпратени да осигурят безопасност и сигурност, оцелелите при изнасилване са оставени психически увредени, социално заклеймени, а често и бременни.

Според информация на „Вашингтон пост“ (The Washington Post) от февруари 2016 г. последната вълна от отвратителни престъпления под шапката на ООН е заляла Централноафриканската република, където сегашната мисия на организацията започна през септември 2014 г.

За съжаление, това е история, която сме чували и преди - за подобни престъпления беше съобщавано при други мисии на ООН, включително в Косово, Хаити, Либерия, Демократична република Конго и т.н.

Изнасилвачите със сини каски нападат най-уязвимите от уязвимите, с чиято защита са натоварени. Собственото разследване на ООН установи, че много от жертвите на сексуално малтретиране и експлоатация в Демократична република Конго през миналото десетилетие са били сираци.

Насилниците са били от Франция, както и от редица африкански държави. Те обаче рядко се сблъскват с правосъдието или понасят каквито и да било отговорност. Понякога са изпращани обратно в страните си, където местните власти обикновено не предприемат нищо срещу тях. Често жертвите не знаят имената на своите нападатели и не могат да повдигнат обвинение.

Непредумишлени убийства - след години отричане, ООН най-накрая пое отговорност за разпространяването на холера в Хаити, когато нейните сини каски дойдоха в бедната страна след опустошителното земетресение през 2010 г.

Епидемията, която те донесоха, струваше живота на 10 000 хаитяни. Много от тези смъртни случаи можеха да бъдат предотвратени с известни превантивни мерки. Дълго отлаганото признание на отговорността на ООН обаче не донесе справедливост за жертвите.

Според Джонатан Кац от „Ню Йорк таймс“ (The New York Times) в доклада от разследването не се споменава изрично, че ООН е причинила епидемията.

Нито пък се отчита необходимост от промяна на правното положение на организацията, която се ползва с пълен имунитет срещу съдебни действия, включително федерален съдебен иск, предявен в САЩ от името на жертвите на холерата.

Подкрепа за терористи - Уахид Абдула ал-Бурш, работещ за Програмата за развитие на ООН (ПРООН), беше обвинен по-рано този месец в Израел за злоупотреба с неговата позиция в организацията и оказване на помощ на терористичната групировка ХАМАС.

Има информация, че той е признал за отклоняване на средства, предназначени за реконструкция на цивилна инфраструктура към ХАМАС, които използвали парите за закупуване на оръжия. Твърди се, че той е помогнал за изграждането на военноморско пристанище за бойци на групировката, използвайки ресурсите на ПРООН.

Наетият от ХАМАС през 2014 г. Ал-Бурш съобщил, че той не е единственият терорист, внедрен в ООН.

С извънредна арогантност, характерна за една институция, която смята, че е над закона, бюрократите от ООН настояват да бъде уважен дипломатическият имунитет за Ал-Бурш.

Време е ООН да бъде държана отговорна.