Още по темата

Китай ще се превърне в световен лидер по БВП в долари, изпреварвайки САЩ, през 2032 г. Това се казва в проучване на лондонския Център за изследване проблемите на икономиката и бизнеса (CEBR).

Сред четирите най-големи световни икономики също така ще бъдат Индия и Япония. Това е още едно свидетелство за постоянно нарастващия икономически потенциал на Азия. Първата десетка на лидерите по обем на БВП през 2032 г. ще изглежда по следния начин: Китай, САЩ, Индия, Япония, Германия, Бразилия, Великобритания, Южна Корея, Франция и Индонезия.

Сега класацията е следната според данните на Международния валутен фонд: САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Индия, Италия, Бразилия, Канада. 

Експертите на CEBR прогнозират, че още през 2018 г. Индия ще изпревари Великобритания и Франция, заемайки петото място по размер на БВП в долари. През 2027 г. Индия ще измести от третото място Германия.

През следващата година в първата десетка по обем на БВП ще влязат: САЩ, Китай, Япония, Германия, Индия, Франция, Великобритания, Бразилия, Италия и Канада. Но през 2027 г. от първата десетка ще изпадне

Италия,

а вместо нея на девето място ще влезе още една азиатска държава – Южна Корея. 

Индийската икономика достигна

най-ниското от три години равнище на растеж през първото тримесечие на текущата финансова година.

Растежът спадна до 5,7% за трите месеца, приключили през юни, но се възстанови леко до 6,3% за тримесечието, приключващо през септември.

"Въпреки временните неуспехи ... икономиката на Индия вече е достигнала до тази на Франция и Великобритания и през 2018 г. ще ги изпревари и двете и ще стане петата по големина икономика в долари", заяви заместник-председателят на CEBR Дъглас Макуилямс.

Евтината енергия и цифровата революция ще стимулират икономическия растеж в световен мащаб, гласи проучването.

Световният растеж ще бъде доминиран от азиатските икономики, включително Индия, Китай и Япония.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК