Още по темата

Бившият държавен секретар на САЩ от 70-те години на ХХ век Хенри Кисинджър, които има легендарен статут във външната политика, предупреди членовете на Сената във Вашингтон, че страната се сблъсква с потенциални и катастрофални конфликти, докато световният ред, в чието създаване сам е участвал междувременно се разпада.

Според него САЩ трябва да се подготвят за глобална дестабилизация, пише изданието на американската армия „Старс енд страйпс” (Stars and Stripes).

Ще издърпат ли ушите на Тръмп хората, които управляват света

Кисинджър: Лесно е да се демонизира Путин, но той не е Хитлер

Хенри Кисинджър замислял „да смаже“ Куба

„Международната ситуация, с която САЩ се сблъскват е без прецедент“, заяви Кисинджър.

„Това е повече от случайни и индивидуални кризи на различни места по света. Това е системен провал на световния ред“, допълни той.

Бившият държавен секретар по времето на президента Ричард Никсън пoсочи, че САЩ се сблъскват със краткосрочната заплаха от страна на оръжейните програми на Северна Корея и със средносрочните заплахи от разширяващите се конфликти в Близкия изток и засилващи се предизвикателства за настоящия световен ред.

Същевременно 94-годишният политик каза, че САЩ вече изостават по отношение на развитието на „оръжията на бъдещето“ като изкуствения интелект например.

„Надвисващото разпадане на световния ред се засилва през последните две десетилетия. Традиционните белези на противопоставянето на великите сили се завръщат. Това, което усложнява тази динамика е скоростта на развитието на технологиите, чийто необикновен прогрес заплашва да задмине нашето стратегическо и морално въображение. Той създава нов потенциал за действително катастрофални сблъсъци между нациите“, смята Кисинджър. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.