Най-високата в света кула с въртящо се около нея помещение за наблюдение ще бъде открита днес в британския град Брайтън и ще промени облика на историческата крайбрежна улица на курорта.

Ногре и надолу около високото 162 метра стоманено съоръжение ще се движи стъклен „донът”, в който желаещите ще могат да се качват и да наблюдават околността.

Външният вид на кулата е първата намеса в стил „21 век” във викторианския пейзаж, известен с кейовете, типични за всички крайбрежни британски градове. Затова този път става дума за „кей в небето”, казват авторите на проекта.

Ето и снимки от викторианския облик на Брайтън:

Източник: Thinkstock
Източник: Thinkstock

 

Замисълът е кулата да привлече туристи в югоизточния курорт Брайтън – уникален с архитектурата си от 18 и 19 век.

Създадена от съпрузите Дейвид Маркс и Джулия Бартфийлд, кулата с футуристичния „геврек” около нея, следва духа на тяхното виенско колело в столицата, известно като „Лондонското око”.

То беше открито през 2000 година и е една от най-популярните атракции в Лондон. След като получиха множество искания за по-малки виенски атракции за други градове, които отхвърлиха, Маркс и Бартфийлд реализираха проекта в Брайтън, за което им трябваха 13 години.

„Най-важното е бавното движение до голяма височина, която осигурява фантастична гледка”, каза Бартфийлд.

Кулата е разположена до входа на строения през 1866 година Западен кей, който изгоря през 2003 година.

Със съотношение височина/диаметър 40:1, това е най-изящната висока кула в света, според книгата на рекордите „Гинес”.

Източник: Getty images

Стойността на проекта е 46 милиона паунда, но се очаква бързо да се изплати както привлича по 700 000 посетители годишно.

От върха посетителите ще виждат 42 километра по протежение на брега и чак до Ламанша.

Съоръжението, пригодено за туристи, е с диаметър 18 метра и технически представлява сплескана елипса. Тя се задвижва от гигантска стоманена лебедка, разположена под земята. Използвана е и противотежест, която е във вътрешността на кулата.

Наблюдателницата и задвижващият я механизъм са изработени от френска фирма, чийто представител Кристиян Бувие каза, че това е първо по рода си съоръжение в света и че резултати са се оказали по-впечатляващи, отколкото са били плановете.

Наблюдателницата, която някои оприличават на поничка (донът) побира 200 души.

Източник: Getty images

Френският специалист нарече Маркс "Гюстав Айфел на 21 век".

Облицовката от стоманени решетки на кулата няма да позволява клатене при вятър и разширяване при високи температури.

 

Пътуването в стъклената капсула ще е на цена 15 паунда. За септември „геврекът” дори е резервиран за сватбена церемония.