4

Т ерористичните атаки на 17 август в Барселона и Камбрилс, в които загинаха 15 души от нападатели, лоялни на "Ислямска държава", дойдоха като кошмар, лоша изненада не само за жителите на каталунските градове, но и за европейците като цяло.

Кола се вряза в пешеходци в центъра на Барселона

Барселона не е случайна цел, какво ще последва

Изненада имаше и сред външните наблюдатели и анализаторите. Ако говорим за тези събития, в Испания не е имало подобни атаки, свързани със серията нападения на "Ислямска държава" през последните две години, а държавата като цяло има ниски нива на радикализация. Само 200 души са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към различни джихадистки групи, което е минимално спрямо над 1700 от Франция, 1200 от Великобритания, 900 от Германия и 600 от Белгия.

На пръв поглед "Ислямска държава" не поддържаше толкова активна мрежа от пропагандни канали на испански език, подобно на тези на арабски, френски или английски.

По-внимателен анализ, обаче, показва нещо различно: че Испания всъщност не е толкова изненадваща цел. Атаки бяха планирани и извършени в страни като Швеция и Финландия, въпреки че са държави, които не са известни с джихадистка активност.

Скандинавското спокойствие, което ражда джихадисти

През последната година, "Ислямска държава" инструктира своите симпатизанти и агенти да атакуват обекти в близост до местата, където живеят. В момента няма йерархия на нападенията – дали ще е в Лондон, Париж, Маями или Камбрилс, всяка атака обслужва целите на групировката.

Испания може би не изглежда така важна за джихадистите като Франция или Великобритания, но не е забравена (каквото казаха джихадистите за Балканите в своите издания, впрочем).

Въпреки минималната роля на Мадрид в коалицията срещу "Ислямска държава" с предоставяне на обучения за местни военни сили и логистична подкрепа, влиянието му в Северна Африка е основен стълб в пропагандата на глобалните джихадистки движения.

Ислямското наследство на Испания я прави основна цел и за нея се говори постоянно в пропагандата на джихадистите, които експлоатират т.нар. „мечтата за възстановяване на халифата“ в Ал Андалус – държава, просъществувала на територия на част от днешна Испания до 1492 г. след осем века на контрол на Иберийският полуостров. По тази причина, Испания е основна тема в пропагандата на може би всяка джихадистка група.

За изследователите, атаките в Каталуния са били само въпрос на време

Испания няма толкова активни джихадистки мрежи подобно на Франция, но напоследък се наблюдава надигане. От 2013 г. насам, испанската полиция е арестувала най-малко 200 души по обвинения за съпричастност към радикални групи. Големият брой е следствие не само на радикализация, но и на ексклузивните права на испанският контратерористичен апарат, който черпи опит от десетилетията на борба срещу баските сепаратисти и особено след бомбените атаки през 2004 г., извършени от "Ал Кайда".

И ако атаката в Испания в крайна сметка не е така неочаквана, същото се отнася и до избора на цел. Последните изследвания показват, че Каталуния има високи нива на джихадистка активност – много по-висока от всички останали райони на Испания, освен испанските анклави Сеута и Мелиля, разположени на мароканския бряг.

Тези изследвания откриват, че четирима от всеки десет души, арестувани в Испания за връзки със сирийски или иракски джихадисти, живеят в Каталуния, въпреки че регионът посреща едва 16% от имигрантите в Испания от държави с предимно мюсюлманско население.

Някои от най-добре организираните опити за атаки и мрежи на територията на Испания, са също открити на територията на Каталуния.

Защо Каталуния произвежда джихадисти?

От една страна е маргинализацията. През 2007 г. Държавният департамент на САЩ предупреждава, че каталунските мюсюлманите живеят в периферията на испанското общество, не говорят езика, често са безработни и имат малко места за практикуване на религията си достойно. Тези фактори, съобщава Държавният департамент, могат да послужат за основа на терористична активност и привличане към организации. Още тогава опасността се е смятала за явна, но властите не са предприели нищо за подобряване на условията.

И все пак, тук става дума за Каталуния – един от най-богатите региони. Мюсюлманите, живеещи в райони като Андалусия страдат от същите проблеми, но в по-голям размер.

Важен факт, който се пропуска често в анализите, е салафистката активност в Каталуния. За последните двадесет години, властите наблюдават увеличаване на броя на салафистките джамии – около 60-70 – в зоната, наричана от контратерористичните звена в Испания „Салафистки коридор“. Става дума за територия, простираща се от южните градове като Тарагона, които са сърцето на каталунският салафизъм, до малките градчета в провинция Херона в близост до френската граница.

Този „коридор“ е съставен от мрежа от джамии, които в повечето случаи представляват всъщност гаражи или изоставени сгради, разположени в малки и средни по големина градове като Рипол, откъдето са и повечето извършители на атаките в Барселона и Камбрилс. Тези селища са дом на големи общности от марокански земеделци, които получават помощи от салафистки организации (най-вече базирани в Кувейт), вместо от държавата и по този начин попадат под влиянието им.

И все пак, салафизмът, проповядван в повечето от тези джамии е консервативен, но не и насилствен. Властите, обаче, често свързват заплахите с тази мрежа. Меморандум от 2011 г. на испанския Национален център за разузнаване, заявява, че последствията от финансирането на салафистки джамии от чужди организации, е насочено срещу интеграцията и създава гетоизиране и паралелни общности. Връзката между каталунските салафистки мрежи и нападателите е ясна. Младежите, участвали в атаките в Барселона и Камбрилс, са посещавали тези джамии и вероятно са попаднали под влиянието на имами, пътували до Сирия и Ирак.

Самовзривяване и разрушения на паметници планирали терористите

Въпреки всичко, испанската и каталунската полиция и контратерористични звена остават едни от най-добрите в Европа. Липсата на ресурси и проблемът със споделянето на информация, обаче, е всеобщ проблем в ЕС. Испания разчита особено на добрите си връзки с мюсюлманските общности на своя територия – връзки, които често са се отплащали в превенцията на атентати. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 5 минути

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

България Преди 22 минути

До момента са инспектирани над 2000 обекта

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 2 часа

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 2 часа

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 2 часа

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 2 часа

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 2 часа

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 3 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 3 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 3 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 3 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна