Още по темата

Фидел Кастро е вече почти 90-годишен. Побелял, слаб и приведен - бледа сянка на мъжа, който преобрази страната си, изправи се срещу САЩ и вдъхнови социалистически бунтове по целия свят.

Източник: Twitter/HTMumbai

Преди десет години  предаде контрола на брат си Раул, след което бившият кубински лидер възприе влиятелна нова роля в страна, изпаднала в икономическа криза и обмисляща да поеме към нова ера на нормализиране на отношенията с Вашингтон.

Десетилетие след като беше извън светлината на прожекторите, в навечерието на рождения си ден на 13 август, Фидел Кастро отново ще вдъхновява кубинците, които искат придържане към комунизма.

"Потвърждаваме ангажимента си да останем верни на идеите, за които той се е борил през целия си живот, и да поддържаме жив духа на съпротивата, борбата и диалектическата мисъл", заяви Хосе Рамон Мачадо Вентура - втори секретар на Кубинската комунистическа партия (ККП) и поддръжник на твърдата линия.

Кастро се завърна към публичните изяви, като пикът беше на 19 април, когато се появи на заключителната сесия на Седмия конгрес на ККП. На тридневния конгрес бяха произнесени речи, осъждащи визитата на президента Барак Обама в Куба през март. Тогава лидерът на САЩ отправи призив към кубинците за помирение и повече свобода.

Лидерът започна със защита на комунистическата си идеология и определи Руската революция от 1917 г. като "велика социална революция, която беше голяма стъпка напред в борбата срещу колониализма и неговия неразделен спътник – империализма".

В 47-годишното си управление Фидел присъстваше постоянно в живота на кубинците.

Той обаче забрани статуите, портретите и други символи за възхвала, обичани от други тоталитарни лидери.

Източник: Getty images

Днес образът му е навсякъде и страната се пълни със символи в негова възхвала в чест на 90-ия му рожден ден. Сега Фидел е споменаван от поддръжниците на твърдата комунистическа линия наред с Хосе Марти, поет от 19-и век и революционен борец, чийто статут е подобен на този на бащите основатели на САЩ.

Източник: Twitter/brujamarac

"В идеологията на Марти и по пътя, начертан от Фидел, сме предупреждавани да се подготвим за идеологическа война и да бъдем информирани, за да не ни заблуждават. Ние имаме историческата привилегия да споделяме съдбата си с Фидел", написа в неделя председателят на официалния Съюз на журналистите в Куба.

Редакционната статия отхвърли редица неотдавнашни призиви на млади журналисти за повече свобода да се работи за чуждата преса.

"Няма никакво съмнение, че консерваторите, които не искат прогрес, търсят подкрепа от Фидел. Има враждебни реакции от всички, които се страхуват от промяна", каза кубинският политолог и бивш дипломат Карлос Алсугарай.

Из страната има билбордове с портрета на Кастро и негови най-известни фрази. Държавната телевизия изобилства от интервюта, които припомнят за неговото управление.

Посвещават му се културни събития. Има новосъздаден правителствен имейл адрес, на който могат да му бъдат изпратени благопожелания за рождения ден. Група студенти в централния град Санта Клара дори са разработили мобилно приложение, което позволява на потребителите да свалят цитати от написаните от него трудове и речи.

Източник: Getty images

Семейният му дом в източния град Биран бе реновиран и около него бяха засадени дървета.

"Преживяла съм какво ли не и мога да кажа, че никога няма да има друг като него. Дано е жив и здрав още дълги години. Той трябва да е водачът на всички кубинци", заяви Сара Кастильо, 77-годишна пенсионирана медицинска сестра.

Тържествата обаче съвпадат с трудни времена за мечтите на Кастро за социалистически рай и надигане на лява вълна, която да залее Латинска Америка и останалия развиващ се свят. Съюзниците на Куба в Бразилия и Аржентина бяха свалени от власт. Основният й благодетел - Венецуела, съкрати доставките на субсидиран петрол за Куба. Това доведе до недостиг на средства, засилващ общественото недоволство, особено сред кубинските младежи.

"Не ме интересува нито Фидел Кастро, нито политиката. Те са миналото на тази страна"

Това каза 21-годишен безработен бивш студент по инженерство, който пожела анонимност поради страх от репресии от властите.

Той посочи, че иска да емигрира възможно най-скоро при приятелката си в САЩ и да има по-добър стандарт на живот.

Други младежи казват, че ценят Кастро, но искат страната им да гледа повече към бъдещето си.

Източник: Getty images

"Той е бащата на цяло поколение кубинци, значима фигура, въпреки че има хора и за, и против него. Но младежта иска да вземе съдбата си в свои ръце. Това не означава, че отричаме историята, а че искаме да продължим напред", заяви Денет Ернандес, 29-годишен лекар.