Още по темата

Франческо Скетино - капитанът на разбилия се край бреговете на Италия круизен кораб "Коста Конкордия”, е поел отговорността за инцидента, пише италианският вестник "Кориере дела Сера”, който се позовава на аудиозапис на разпита му.

"Вината е моя. Нямам какво повече да кажа”, казва капитанът пред следователите по време на разпит.

"Действах прибързано и като интелигентен човек, и като капитан. В тази ситуация не мога да заровя главата си в пясъка. Длъжен съм да поема цялата отговорност”, допълва Скетино.

Срещу бившия капитан на кораба се води дело. Скетино е обвинен за катастрофата и за изоставянето на кораба, преди от него да бъдат евакуирани оцелелите пасажери.

Вчера трябваше да има поредно заседание по делото срещу Скетино, но заради национална стачка на адвокатите, заседанието беше отложено за 27 януари, пояснява Франс прес.

Катастрофиралият лайнер превозвал повече от 4200 души. Трагедията настъпи на 13 януари 2012 г. близо до остров Джилио край бреговете на италианския регион Тоскана. При инцидента загинаха 32-ма души.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В края на миналата година Франческо Скетино обвини за трагедията рулевия на кораба, индонезиеца Джейкъб Русли Бин. Скетино твърдеше, че е дал заповед корабът да завие наляво, за да се отдалечи от скалата.

"Той обаче направи точно обратното. Ако беше изпълнил правилно заповедта ми, нямаше да се стигне до сблъсъка”, заяви тогава Скетино.

Вчера десетки оцелели от трагедията с круизния кораб "Коста Конкордия" отбелязаха втората годишнина от крушението, предадоха световните агенции.

Възпоменателни церемонии се проведоха и на остров Джилио, край който се разигра трагедията. Там в 21,45 ч. имаше факелно шествие и ще отекнат корабни сирени. Точно в този час на 13 януари 2012 г. "Коста Конкордия", която плаваше прекалено близо до брега, се блъсна в скален риф и се наклони на една страна. В кораба имаше 4229 души, от които 3200 туристи.

Бившият капитан на кораба Скетино заяви, че споделя тъгата на близките на жертвите, предаде ДПА.

Източник: ЕПА/БГНЕС