Още по темата

Турските власти са опитали да скрият информация за атентата на международното летище "Ататюрк" в Истанбул от вечерта на вторник, при който загиналите станаха 44 души, а над 200 са ранени. 

Властите твърдят, че атентаторите не са се взривили вътре в самата аерогара, а отвън, тъй като нямало как да влязат заради големите мерки за сигурност. "Ататюрк" е най-голямото летище в Турция, третото по големина в Европа. Наложили са и информационно затъмнение над медии и социални мрежи. Това разказа пратеникът на Нова ТВ Марина Цекова, която отразяваше терора в Истанбул, пред "Събуди се"

Правителството продължило да твърди, че не е възможно да се случи атентат вътре и на фона на появили се любителски кадри, показващи взривовете. 

Двама от атентаторите с руски паспорти 

Героите от ада в Истанбул - баща и митничар

Хронологията на събитията от вторник - тримата атентатори вероятно са минали през скенера за проверка на багаж и единият е започнал да стреля. Вторият се е качил на втория етаж и се е взривил при заминаващите. Третият се е взривил отвън. 

Турция е имала информация за атентата в Истанбул

Трима се взривиха на летище в Истанбул

Забраната над социалните мрежи и официалните медии е с официален мотив да не се пречи на разследването. "Истината е, че това нарушава и накърнява имиджа на Турция, а това не е добре дошло", посочи Цекова. 

Близките на пострадалите обаче имали изключително негативно отношение

към турските медии и това си проличало в болницата, където чакали новини за близките си. Те не искали да разговарят с турските медии, разказа още журналистът. Когато разбрали обаче, че българска медия иска да говори с тях и да покаже истината, те били много благодарни. 
 
Все още няма потвърждение, че "Ислямска държава" стои зад тримата терористи. 
 
Разследването продължава, тримата атентатори са известни, но няма потвърждение от ИДИЛ, че те стоят зад атентата.