Какво означава нормализирането на отношения между Израел и арабските страни
Източник: iStock Photos/Getty Images
0

У становяването на официални отношения между Израел и арабските страни в Персийския залив изглежда вече така очевидно, че Бахрейн, който се присъедини към „приятелския кръг“, няма да има своя собствена церемония с премиера Бенямин Нетаняху и американския президент Тръмп.

Историческо: Бахрейн и Израел с пробив в преговорите

Вместо това, представителите на Бахрейн ще се присъединят към церемонията в Белия дом на 15 септември в чест на споразумението, дало началото целия процес – това между Израел и Обединените арабски емирства. Най-важният въпрос, който възниква след обявяването на нормализирането на отношенията с Бахрейн, е коя ще е следващата държава. За никого не е тайна, че крайната точка на този път е Саудитска Арабия. 

Бахрейн, както и други арабски монархии, не е чужд на Израел. Дори напротив, от години има тайни и не така тайни контакти. През последните години имаше най-малко две визити в Израел на висши официални лица от Бахрейн, а миналата година икономическата част от плана на Тръмп за „мир в Близкия изток“, беше представен по време на конференция в столицата на кралството, Манама.

Израел връща строга национална карантина

До преди месец официалната позиция на Бахрейн обаче беше, че няма да има нормализиране на отношенията, преди да се постигне споразумение за палестинска държава. Изглежда ситуацията се е променила бързо. 

През последния месец, крал Хамад бин Иса ал Халифа беше изправен пред силен натиск от страна на Тръмп по въпроса за отношенията с Израел. Американският президент знае добре, че тези му действия ще представляват добър актив пред избирателите му на фона на приближаващите избори в САЩ.

Той получава видимост и навън: миналата седмица беше предложен два пъти за Нобелова награда за мир – по веднъж от норвежки десен политик заради споразумението между Израел и ОАЕ, и от шведски политик за посредничество при сделката между Сърбия и Косово.

Историческа мирна сделка между Израел и ОАЕ

Според коментатори, Тръмп иска до денят на изборите на 3 ноември да убеди престолонаследника на Саудитска Арабия да се присъедини към приятелския клуб за нормализиране на отношенията с Израел и да организира церемония в Белия дом. Засега Мохамад бин Салман изпраща единствено пратеници. 

Шейх Мохамад бин Зайед, де факто лидерът на ОАЕ (емирът на Абу Даби, Халифа ал Нахаян е в лошо здравословно състояние от 2014 насам), често е наричан „Арабският Макиавели“ заради външната му политика и прагматичните ходове както у дома, така и на световната политическа сцена. Бин Зайед е вероятно най-влиятелният арабски лидер в момента, въпреки че не се появява често публично и предпочита да работи зад кадър.

Именно той подготви пътя към нормализиране с Израел в името на военните доставки и създаването на фронт срещу Иран. Заедно със Саудитска Арабия участват във войната в Йемен и Либия, а сега най-вероятно са убедили и Бахрейн да се включи в процеса с Израел. Кралят на Бахрейн е смятан за клиент на Саудитска Арабия, като в началото на Арабската пролет Рияд изпрати военни сили в Манама, спасявайки от вероятно детрониране бахрейнския лидер. 

Ще анексира ли Израел Западния бряг?

От своя страна, Саудитска Арабия има редица условия преди да реши официално да се включи в процеса за нормализиране на отношенията с Израел. Сред условията са оневиняване на образа на Мохамад бин Салман около убийството на журналиста Джамал Хашогджи и рехабилитация във Вашингтон на кралството.

Засега Мохамад бин Салман демонстрира пред Тръмп силата си да създаде образ на мирния му план в Близкия изток. Той отвори саудитското небе за израелски самолети и предприе разследване на убийството на Хашогджи. Тази ПР капания е предназначена не само за Тръмп или за Израел; тя предоставя на Саудитска Арабия регионалната подкрепа, от която се нуждае, за да ускори собствената си нормализация с Израел, което би било безпрецедентен ход. 

Бахрейн е важна част от стратегията на страните от Залива в изграждане на защитна линия срещу влиянието на Иран. Страната подслонява американска база с над 6000 войници и служители и често е обсъждана като възможен плацдарм за атаки по Техеран. Израелците се фокусираха досега предимно върху икономическите възможности от споразумение с Емирствата и сега с Бахрейн. Малцина обаче говорят за възможно военно сътрудничество отвъд докладите за активност на израелски компании в Бахрейн, осигуряващи наблюдение и киберсигурност. 

Въпреки че арабските страни в Залива, в това число Саудитска Арабия, публично твърдят, че не биха се включили във военна активност срещу Иран, има сигнали за обратното. Саудитците бяха предпазливи в отговора си на нападенията на Техеран срещу саудитски и ОАЕ танкери и петролни инсталации, а Абу Даби подписа споразумение за сътрудничество за защита на корабоплаването в Персийския залив. Но има вече данни, че ​​Израел проучва възможността за разполагане на подводници в Персийския залив, които биха могли да се възползват от логистичните услуги в Бахрейн или ОАЕ, като продължение на сътрудничеството, изразено в съвместни учения.

Бахрейн разглежда Иран не само като регионална стратегическа заплаха, но и като опасност за собствения си режим. Повече от 60 процента от бахрейнците са шиити, които в най-добрия случай са третирани като подривна част от населението. Шиитите са считани за първостепенен приоритет на вътрешната служба за сигурност на Бахрейн, чиято инфраструктура е основана от Иън Хендерсън, британски офицер, отговорен за потушаването на бунта на Мау Мау в Кения през 1950-те години и чиито силови методи се прилагат все още.

По време на продължилите с години вълни на демонстрации след 2011, правителството в Манама разглеждаше народното недоволство като провокация на Иран, а според някои оценки стотици хора са били убити по време на демонстрациите, а хиляди са ранените и арестувани. На фона на това вътрешно напрежение, интелектуалци и активисти в Бахрейн изразиха неодобрението си към хода на кралството за нормализиране на връзките с Израел, като заявиха, че решението е „предателство“ към палестинския народ, докато външният министър на Израел Габи Ашкенази разговаря със своя колега от Бахрейн Абдулатиф бин Рашид Ал-Заяни.

Двамата министри "подчертаха необходимостта да се придвижат тези отношения напред във всички аспекти по начин, който обслужва взаимните интереси и насърчава мира и стабилността в региона", се казва в изявление на Бахрейнското външно министерство. Междувременно, палестинци в Ивицата Газа организираха демонстрации, по време на които изгориха снимки на лидерите на Израел, САЩ, Бахейн и ОАЕ.

Веднага след обявяването на сделката от страна на Тръмп, палестинският външен министър Рияд ал Малики привика палестинския посланик в Бахрейн. Всички тези сигнали показват, че пътят към нормализацията на отношенията с Израел ще е много по-труден отколкото се надяват в Абу Даби. 

Присъединяването на Бахрейн към клуба на арабските държави, установили отношения с Израел, е значимо събитие, тъй като то показва, че крайната дестинация е Саудитска Арабия. Кралството има обмен на разузнавателни данни с Израел, но никога не е демонстрирало готовност за официално създаване на връзки с израелците. Като символ в мюсюлманския свят заради свещените Мека и Медина, Саудитска Арабия премисля добре всеки свой ход по тези теми.

Според редица коментатори, в крайна сметка може да се стигне до установяване на отношения, но за да се случи това, САЩ ще трябва да направят отстъпки спрямо Рияд, които към момента изглеждат трудно осъществими заради опозиция в Конгреса. Трусове би имало и в арабския и мюсюлмански свят, а нормализирането на отношенията с Израел би се използвало и от радикалните организации. 

Тръмп и Нетаняху искат да по-скоро да постигнат успех в Близкия изток, тъй като натискът срещу тях у дома е все по-силен. Американският президент е изправен пред възможността да загуби изборите, а Нетаняху продължава да влиза от криза в криза на фона на масови демонстрации срещу управлението му. За нормализация на отношенията с Израел се говори от десетилетия и всеки по-сериозен опит от страна на арабски и израелски лидери, е бил фатален.

Въпреки че днес има значително по-големи шансове заради новата геополитическа реалност, обществеността още не е готова и публична нормализация би предизвикала сътресения. Судан е пример за това: след като наскоро говорителят на суданското външно министерство заяви, че страната му обмисля нормализиране на отношенията с Израел, той беше уволнен заради потенциалните реакции.

На пръв поглед споразуменията за нормализиране на отношения с арабските страни, предоставят оръжейни сделки, добър ПР и общи геополитически цели. Но не е така просто, особено за политическия елит в Израел. Идеята „мир за мир“, която промотира израелският премиер в момента, няма същото значение за повечето от съседите на Израел и историята е добър пример.

Израелците не успяват да постигнат мирно споразумение с Египет преди да обещаят изтегляне от окупирания полуостров Синай и премахване на новопостроените селища там. Израел предоставя и граничната зона Таба в северен Синай, след международен арбитраж.

Израел, уплашен от настъплението на Китай в Близкия изток

Израел и Йордания нямат същия проблем с територия, но съгласно мирния договор между двете страни, Израел евакуира територията в пустинята Араба, дадена под наем на Израел, отклонява големи количества вода от река Йордан към Йордания, гарантира значимо място на Аман върху мюсюлманските свещени места в Йерусалим и в крайна сметка върна анклави по границата с Йордания, дадена от Аман за 25 години. Споразуменията в Осло през 1990-те водят също до отстъпки. 

Мирът между Израел и ОАЕ изглежда противоречи на заключението, че всеки мир има цена, но не е така. Израел ще спре анексията на Западния бряг и ще подкрепи споразумението със САЩ за доставяне на изтребители Ф-35 на Емирствата.

Преговорите за мирни отношения с държави, разположени в периферията на Близкия изток, са по-малко сложни, като например с Мароко, Тунис, Катар, Оман и Мавритания през 90-те години след споразуменията от Осло. Нито една от тези държави не е в директен конфликт с Израел и всички са географски отдалечени. Независимо от това, всички тези държави, с изключение на Катар, който поддържаше израелското бюро за връзка до 2009 г., прекъснаха дипломатическите отношения с Израел след избухването на Втората палестинска интифада през 2000 г.

Историческите препратки неслучайно са на мода тези дни. Те служат за предупреждение какво и кой е готов да получи или отстъпи в името на споразумения, които биха имали потенциални силни последици. След фанфарите около споразуменията с Емирствата и вероятно други арабски страни, Нетаняху и Израел като цяло, ще трябва да обърне внимание на проблемите с палестинците, тъй като този въпрос ще продължава да седи, независимо от церемониите в Белия дом и патетичните слова.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Toyota RAV4 PHEV

Нов скандал: плъг-ин хибридите замърсяват в пъти над обявеното

Технологии Преди 8 минути

Пет години след избухването на „Дизелгейт”, британски еколози са на път да взривят нов скандал, този път свързан с измамно ниското количество емисии СО2, отделяни от плъг-ин хибридите.

Загадките на най-древната звездна карта

Загадките на най-древната звездна карта

Любопитно Преди 8 минути

Автентичен артефакт или фалшификат е дискът от Небра?

TikTok

Тръмп приема идеята на Oracle за TikTok

Технологии Преди 50 минути

Забраната на приложението беше отложена, но с изненади за компанията

От неудачник до милиардер: Кой е Джак Ма

От неудачник до милиардер: Кой е Джак Ма

Обратно на училище Преди 8 часа

Вижте любопитни факти за него

Тим Кук, Apple

Apple пусна новата iOS 14, какво трябва да знаем

Технологии Преди 9 часа

Платформата изненада създателите на приложения с по-ранния си старт

Д-р Милан Първанов - "човекът - болница", изгуби битката с Covid-19

Д-р Милан Първанов - "човекът - болница", изгуби битката с Covid-19

Теми в развитие Преди 10 часа

Д-р Първанов бе началник на реанимацията в болницата в Гоце Делчев

74-та вечер на протести

74-та вечер на протести

България Преди 10 часа

Движението по бул "Цар Освободител" е блокирано

Доналд Тръмп

Опит за атентат с писмо с рицин срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 11 часа

Доза с размери на глава на топлийка може да предизвика смърт в рамките на 36 до 72 часа

Любовните съвети на нашите баби и дядовци, които трогнаха всички

Любовните съвети на нашите баби и дядовци, които трогнаха всички

Любопитно Преди 12 часа

Казват, че можеш да научиш най-ценните съвети от възрастните хора

С до 30 км/ч в центъра на София

С до 30 км/ч в центъра на София

България Преди 14 часа

Столичната община планира обособяване на “успокоена зона” или "зона 30" в центъра на София

Втора вълна на COVID-19 в Европа, СЗО: Не спазвате мерките

Втора вълна на COVID-19 в Европа, СЗО: Не спазвате мерките

Свят Преди 16 часа

Какво доведе до втората вълна от COVID-19 в Европа

Ковид-19: 500 ученици и 40 учители под карантина

Ковид-19: 500 ученици и 40 учители под карантина

Теми в развитие Преди 18 часа

Присъственото обучение на този етап остава

Борисов: Нека дойдат и видят каква война се води

Борисов: Нека дойдат и видят каква война се води

България Преди 19 часа

Той отчете, че ГЕРБ е направил много в смесените региони

Тир изгоря на автомагистрала "Тракия"

Тир изгоря на автомагистрала "Тракия"

България Преди 20 часа

Временно участъкът от магистралата е затворен за движение

Доц. Василев: Стаден имунитет към ковид-19 няма

Доц. Василев: Стаден имунитет към ковид-19 няма

Теми в развитие Преди 20 часа

Очакваната ефективност на ваксината е между 60 и 70 процента