Още по темата

Китай трябва да покаже ясно, че ако Северна Корея изстреля ракети, които застрашават американска територия и американски граждани, той ще остане неутрален.

Това е позицията, публикувана вчера в анализ на ситуацията в англоезичния вестник на Китайската комунистическа партия „Global Times”.

Тръмп обеща "огън и ярост" на КНДР, Пхенян се прицели във военна база на САЩ

Южна Корея заплаши с ответен удар, свика спешно Съвета за сигурност

Линдзи Греъм: Да се унищожи самата Северна Корея

В случай обаче, че САЩ и Южна Корея извършат въздушни удари и се опитат да свалят Севернокорейския режим и да променят политическия модел на Корейския полуостров, Китай ще им попречи да го направят.

Китай е против както разпространението на ядрени оръжия, така и война на Корейския полуостров. Той няма да насърчи никоя страна да разпали военен конфликт и ще се противопостави твърдо на всеки, който иска да промени статуквото в областите, засягащи неговите интереси.

Надяваме се, че Вашингтон и Пхенян могат да покажат сдържаност. Корейският полуостров е място, където стратегическите интереси на много страни се смесват и никоя от тях не трябва да се опитва да доминира в региона.

Пекин не е в състояние да убеди Вашингтон или Пхенян да отстъпят в този момент. Той ще изясни позицията си към всички страни и ще ги накара да разберат, че когато действията им застрашават интересите на Китай, ще бъде отговорено с твърда ръка.

Много хора вярват, че възможността за война е много ниска. Ако наистина се стигне до военен конфликт, САЩ едва ли ще пожънат някаква стратегическа реколта, а Северна Корея ще бъде изправена пред безпрецедентни рискове.

КНДР има за цел да провокира САЩ, за да преговарят с нея, а те искат да я поставят под контрол. Нито една от двете страни не може да постигне целта си, така че те се противопоставят, ескалирайки напрежението, но не желаят да поемат инициативата и да започнат война.

Истинската опасност е, че такава безразсъдна игра може да доведе до грешни изчисления и стратегически „конфликт”. Тоест, нито Вашингтон, нито Пхенян наистина искат война, но така или иначе може да избухне такава, тъй като те не могат да контролират екстремната си игра.

Междувременно днес американският президент Доналд Тръмп заяви, че възможността за военно решение на спора със Северна Корея е „подготвена и заредена“.