Още по темата

Германия едностранно "извади" Гърция от Шенген. "Чувстваме се унизени", казват гърците, които и без това смятат, че Германия има вина за колапса на гръцката икономика, пише Дойче веле (Deutsche Welle). Вижте във видеото ситуацията на летището във Франкфурт след поредната проверка на сигурността.

Вълни от мигранти тепърва ще има

Мигрантите в Германия: Те живеят в чакане и в страх

ЕК иска още поне 50 000 бежанци в Европа и България в Шенген

Eдин съвсем обикновен полет от Гърция към Германия. Само че, още когато самолетът на "Aegean Airlines" каца на летището в Щутгарт, Георгиус Анастасопулос усеща, че нещо не е наред. Пилотът насочва машината на значително разстояние от другите самолети. Обичайният коридор, който бива "залепян" за самолетите и по който пасажерите излизат и се озовават директно във вътрешността на летището, така и не се появява. Вместо това пилотът ги моли да слязат по прикачената стълба и да се качат в току-що пристигналия автобус. Той ги откарва в друга отдалечена част от летището. Цели два часа властите проверяват щателно паспортите на пътниците. "Процедурата противоречеше на всички правила за свободно придвижване в Шенгенското пространство. Почувствах се унизен", споделя Анастасопулос.

На фона на продължаващата бежанска криза и ислямския терор Федералната република реши, че шенгенските правила няма да важат за пристигащите от Гърция. По данни на вътрешното министерство в Берлин, мерките са предприети още в началото на ноември, след като германските власти са регистрирали от началото на годината над хиляда нелегални пасажери от Гърция. От министерството съобщават, че мерките ще бъдат засилени преди Коледа с цел да се предотвратят евентуални терористични нападения.

Възмущението в Гърция е огромно. Гърците се чувстват унизени точно от страната, която със своята неумолима политика на икономии е съотговорна за колапса на гръцката икономика, както смятат те самите. "Възможно е германските мерки да са допустими. Възможно е Гърция също да носи вина за лошото управление на бежанската криза. Но това не оправдава никакви едностранни мерки. Все едно американският щат Масачузетс да се отнася към туристите от Калифорния като към чужденци, защото Калифорния е пълна с имигранти", казва Георгиос Анастасопулос.

Стреснато от гнева на гърците, правителството на Алексис Ципрас внесе официално оплакване срещу Берлин. Само че експерти подчертават, че не само в Германия се предприемат конкретни действия поради съображения за сигурност. Такива неща се случват и в самата Гърция. Там понастоящем пребивават 60 000 бежанци и хора, търсещи убежище. Страната се е превърнала в основен разпределителен център за каналджийските банди. Международни престъпни мрежи необезпокоявано снабдяват нелегалните имигранти с фалшиви паспорти и други документи.

"Фалшиви паспорти има навсякъде. Най-евтини са френските, испанските и италианските. Те се продават за по 250 евро. Те са и най-малко подозрителни за хора като нас", споделя 27-годишният Мохамед, бежанец от ивицата Газа.

Той, както и тримата му арабски приятели, обаче усещат засилените мерки за сигурност в центъра на Атина. Само през последния месец Мохамед е успял да се измъкне от три паспортни проверки. На 22 ноември се опитал за последен път да се сдобие с фалшив френски паспорт. "По-рано беше много по-лесно. Полицаите не внимаваха толкова много. Сега обаче мерките са много строги. Затова ще изчакаме", казва Мохамед.

Миналата година Франция изпрати в Гърция полицейски части, специализирани в идентифицирането на фалшиви паспорти. Тогава те разкриха хиляди фалшификати. Правителството в Атина признава, че неговите нископлатени служители са претоварени.

Като компромис гръцки граничари ще помагат на германските си колеги по летищата във Федералната република при оспорваните гранични проверки. На много гърци обаче това никак не им харесва.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.