Още по темата

Кадри, снимани от дрон, разкриват ремонта на Кремъл - от близо осем месеца тече усилено разкриване на скритата археология под сградата на президентството, известна като 14-и Корпус. 

Целта е да се върне историческият вид, а с това се очаква да излязат наяве и уникални артефакти. 

Събарянето на Президентството започна на 14 декември с указ на Владимир Путин.  

Кремъл се е превърнал в нарицателно за властта в Русия през годините. Московският кремъл пък е най-известната такава крепост - руски градски укрепен район със замък на владетел.

14-и корпус на Кремъл е административен корпус, разположен между Спаските врати и Сенатския дворец на Кремъл. Корпусът влиза сред сградите, образуващи Ивановския площад. Зданието е построено през 1932–1934 г. на мястото на разрушените през 1929–1930 г. Чудов и Вознесенски манастир и Малък Николаев дворец. 

Администрацията на президента е освободила корпуса през 2011 година.

През 2014 година Владимир Путин подкрепил идеята да не се възстановява 14-и корпус, а да се възстанови историческият вид на това място с възможното възстановяване на унищожените манастири като културни обекти. 

На територията на Кремъл, който представлява комплкекс, се намират редица културно-исторически паметници от национално и световно значение. През 1990 г. Московският кремъл е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

От началото на пълното обновяване досега са намерени много предмети от средновековието.

"Оказа се, че централната част на Чудов манастир се намира под бетонен слой. Отдолу има останки от 14 век", обяснява един от археолозите.