Още по темата

Бруталното убийство на 16-годишна ученичка, за която се смята, че преди това е била изнасилена и набучена на кол от наркодилъри, предизвика всеобщо негодувание в Аржентина. Очаква се тази вечер жените да излязат на мащабни протести. 

Лусия Перес – гимназистка от курортния град Мар дел Плата, почина на 8 октомври, след като била закарана в болница от двама мъже, които твърдeли, че е взела свръхдоза.

След като момичето било прегледано, се установяват следи от сексуално насилие и буквално набучване на кол, което е предизвикало разрив на сърцето.

Прокурорката по делото призна, че не е виждала по-ужасяващо нещо през кариерата си.

Убитата Перес се запознала с нападателите си в деня преди престъплението, когато с приятелка искала да си купи от тях марихуана, информира прокуратурата.

Двамата мъже – на 23 и 41 години, продавали наркотици край училището и вече са осъждани.

Разследването посочва, че наркодилърите принудили Перес да поеме голяма доза кокаин, за да я приведат в безпомощно състояние и след това я изнасилили.

Убийството е поредният инцидент с насилие срещу жени в Аржентина.

През последната година се проведоха няколко шествия срещу бруталното отношение към жените.

През юни миналата година избухнаха национални протести, след като учителка в детска градина, разделена със съпруга си, беше заклана от него пред децата, 14-годишно момиче беше пребито до смърт от приятеля си, защото забременяло, а трета жена беше многократно намушкана от бившия си приятел в кафене в Буенос Айрес.

По време на последния протест 50 групи на активисти призоваха жените в цялата страна до излязат „на стачка” от 14 часа по Гринуич, облечени в черно.

Организаторката Сабрина Картабия каза, че целта е не само протест след убийството на Перес, но и

срещу разбирането в страната, според което жените стоят по-ниско от мъжете.

Картабия посочва, че това личи и от статистиката за безработните – 9,3% в национален мащаб и 12% сред жените.

„В атмосфера на социална несигурност, с деца, за които трябва да се грижат и без възможност за икономическа автономност, е много по-трудно да се преодолее домашното насилие”, подчертава Картабия – адвокат от групата „Мрежа за жените”.

В национален мащаб домашното насилие отнема живота на една жена на всеки 36 часа.

Аржентина е сред 16-те латиноамерикански държави, в чиито закони престъпленията срещу жени са изрично описани. Наказанията за престъпления, при които мъж е убил жена, защото е от по-слабия пол, са по-сурови.

В друга латиноамериканска страна през лятото също избухната протести и безредици след групово изнасилване на млада жена - във видеото: 

Само преди 10 години жените, жертва на домашно насилие, събираха смелост средно за цели 6 години, преди да подадат жалба.

Днес нещата са се подобрили – тормозените жени се оплакват след като мине година.