25

Е К ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София след лидерската среща ЕС - Западни Балкани.

ВИЖТЕ: ЛИДЕРИТЕ НА ЕС ДОЙДОХА ПЕШ В НДК - СНИМКИ

Юнкер обяви, че още утре Европейската комисия ще задейства "процес", който може да й позволи да блокира американските санкции за европейските компании, които искат да инвестират в Иран.

Френското издание "Фигаро" припомня, че блокиращият механизъм е средство, което е било създадено, за да се заобиколи ембаргото над Куба. Това е всъщност европейски регламент, създаден през 1996 г. Сега става дума той да бъде адаптиран към новата ситуация.

Този нормативен акт позволява на европейски компании и съдилища да не се подчиняват на регулациите, касаещи санкции, взети от трети страни, и постановява, че никакво съдебно решение, взето от чужди съдилища на базата на тези регулации не може да се прилага в ЕС.

Когато е бил създаден механизмът обаче различията между ЕС и САЩ относно кубинското ембарго са били изгладени на политическо ниво и следователно ЕС никога не е имал възможност да провери дали блокиращият механизъм е действително ефикасен. Според европейски източник ефектът може да бъде по-скоро символичен, отколкото икономически.

Във връзка с търговията и отношенията между ЕК и САЩ, той каза: „Ние искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни.

Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация. И при условие, че тези изключения са постоянни сме готови да обсъдим това по какъв начин да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите и либерализацията на държавните поръчки.

Няма да преговаряме с дамоклев меч, който виси над главите ни".

Туск в София: С приятели като Тръмп не ни трябват врагове

Лидерите на ЕС на срещата си в София се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран

въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него, предаде ДПА. Въпросът е бил обсъден на снощната им работна вечеря в българската столица, където се провежда срещата на върха на Евросъюза.

"Общото решение, взето на срещата е ЕС да остане в ядрената сделка с Иран. ЕС ще поддържа сделката, докато Иран изпълнява условията по нея. ЕК дава зелена светлина да сме готови за действия ако нашите интереси биват засегнати", каза председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Непредсказуемостта е истинският геополтическия проблем за ЕС, когото става въпрос за най-добрия ти приятел отвъд океана, каза той в отговор на журналистически въпрос. Това е последното, от което имаш нужда, когато си в семейството и когато си с приятели, допълни Туск.

Нямаме високи очаквания от Иран, но имаме най-високи очаквания от Вашингтон, посочи той. САЩ продължат да бъдат нашия най-добър партньор. Нашето становище е да продължим тясното сътрудничество с настоящата администрация на САЩ, но за тази цел се нуждаем от по-малко капризи и от по-предсказуем процес, каза Доналд Туск. Надяваме се, че нашето единство във всеки аспект - икономически, политически и военен, е основният ни инструмент, допълни той.

"Всички в ЕС споделят виждането, че това споразумение (с Иран) не е перфектно, но смятаме, че трябва да го запазим и да продължим да преговаряме с Иран по този и по други въпроси, като програмата му за балистични ракети", каза германската канцлерка Ангела Меркел.

Меркел: Ще направим всичко, за да остане Иран в ключовата сделка

Френският президент Еманюел Макрон подчерта: "Ние ще работим за запазване на споразумението (с Иран) от 2015 г., каквото и да решат американците". Той също отбеляза, че се работи за по-широко споразумение, което да допълни това от 2015 г., като включи ограничение за иранската ядрена програма и след 2025 г., когато първоначалното изтече.

С лидерите на Германия и Франция по този въпрос се е съгласила и британската премиерка Тереза Мей, съобщи нейната говорителка, цитирана от Ройтерс. "Тримата лидери се ангажираха да работят с останалите страни по споразумението за тази цел. Те подчертаха, че Иран трябва да продължи да спазва своите задължения по него", каза тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който е следващият председател на ЕС за 6 месеца от 1 юли, каза, че "е важно страните от ЕС да действат координирано, и това се видя по време на работната вечеря". "Тук всички вървим заедно в една посока", отбеляза той. Според него споразумението с Иран е добро за сигурността на Европа, защото гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрени оръжия.

"Остават ни няколко седмици да го спасим. Никой засега не може да каже дали ще успеем, но ще положим всички усилия за целта", изтъкна Курц.

Лидерите на ЕС също така призоваха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия,

като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета", т.е. под натиск, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп изправи САЩ пред търговска война със света

ЕС подготвя ответен удар срещу САЩ

"Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа, и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничения във времето", каза френският президент Еманюел Макрон.

ЕС е убеден, че този ход на САЩ нарушава международните търговски правила и са подготвили свой списък за "балансиращи" контрамита на стойност 2,8 млрд. евро върху американски продукти, ако страните от съюза не бъдат постоянно изключени от списъка за наказателните американски мита, отбелязва АП.

Не мисля, че трябва да обсъждаме едно или друго съображение, когато то противоречи на законите на международната търговия, отбеляза Макрон. Можем да стигнем до по-добри решения в една спокойна обстановка, допълни той.

С него се съгласи и германската канцлерка Ангела Меркел. "Имаме обща позиция: искаме изключване от митата без ограничения, но сме готови по-нататък и за преговори относно реципрочното намаляване на пречките пред търговията", каза тя пред журналисти в София.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 2 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 5 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 6 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 8 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 8 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 8 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 8 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 9 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 9 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 9 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 10 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура