Още по темата

През май 1947 г. сп. „Лайф“ посвещава цяла страница на снимката, заснета от студента по фотография Робърт Уайълс. Фотографията е уникална сама по себе си заради зловещата си красота.

Писателят Едгар Алън По пише, че "смъртта на красива жена е несъмнено най-лиричната тема в света", а заснетото от Уайълс влиза в енциклопедиите като "най-красивото самоубийство".  (Вижте Аокигахара - Гората на самоубийствата във видеото)

Момичето на снимката е 23-годишната Евелин Макхейл. Въпреки че много хора през годините са се опитвали да разберат повече за живота й, няма достатъчно информация за нея. Самоубийството й е повод за много дискусии в интернет, но това не хвърля светлина върху живота на младото момиче.

Може би животът й е свършил твърде рано, за да остави нещо след себе си. Няма дори надгробна плоча с надпис – след смъртта й тя е кремирана.

Вижте снимки, които разказват истории

Но освен мистерията зад живота и смъртта на Евелин, мистерия има и зад това как една снимка на мъртво момиче може да бъде толкова добре направена, визуално въздействаща, че години след своето заснемане да бъде наречена дори красива. Причината е, че вместо младата дама да изглежда просната мъртва върху счупени стъкла и изкривена стомана, тя стои сякаш си почива или подремва.

Всичко в нея говори за това - облечената й в бяла ръкавица ръка, докосваща нежно колието й, елегантно прибраните и крака, грациозно извитите й пръсти.

Сп. „Лайф“ пише:

„Един майски ден, след като напусна годеника си, 23-годишната Евелин Макхейл написа бележка. „Той ще бъде много по-добре без мен, аз не бих била добра съпруга на никого...“, гласи тя. След като я сгъна, тя се качи при станцията за наблюдение на Импайър Стейт Билдинг и скочи, падайки 86 етажа.

Отчаяното й действие доведе до стоварването й върху една лимузина на ООН. На отсрещната улица студентът по фотография Робърт Уайълс чу трясъка и само няколко минути след като Макхейл падна, той увековечи смъртта й.“

Никой от нас не знае за Евелин. Не сме напълно наясно с мотивите за самоубийството й, нито с болката, скръбта и страданието, които подтикват милиони хора да отнемат живота си.

Единственото, което можем да направим е, да погледнем снимката й, обгърната в мистерия и да оценим красотата на една снимка, чиято история ни кара да се замислим.

Ето и още снимки, които разказват истории