Още по темата

Животът на една жена в четвъртата по големина армия в света е толкова труден, че спира дори менструацията. А изнасилванията – те са част от ежедневието.

В продължение на почти 10 години Лий Сок Йон спала в стая, която споделяла с повече от две дузини жени, разква тя пред Би Би Си (BBC). Всяка от тях имала на разположение малък шкаф за униформата и две рамкирани снимки – на Ким Чен-ир и Ким Ир-сен. Сега вероятно и на Ким Чен-ун.

САЩ отстъпи пред КНДР, Пхенян със заплаха: Ще изпитате болка

Когато САЩ изравни Северна Корея със земята

КНДР се подигра на най-сериозната заплаха на САЩ досега

Тънкият матрак, на който спяла, бил изплетен от оризова сама. Материя, имаща невероятната способност да задържа миризми.

Къпането ставало с вода, идваща директно от планински поток. Понякога от маркуча излизали малки жаби и змии.

Ли Сок Йон е дъщеря на университетски професор. Много от мъжете в семейството служели като войници. Когато страната била опустошена от големия глад през 90-години на миналия век и тя се записала в армията заради гарантираната храна. Това направили и хиляди други млади жени.

Първоначално, 17-годишната Ли Сок се радвала на чувството за патриотизъм и колективно желание в армията. Тя била впечатлена от предоставения ѝ сешоар, макар че рядко имала достъп до електрическо захранване, за да го ползва.

Дневните тренировки при мъжете и жените били едни и същи. Малко по-леките физически упражнения при първите били компенсирани от допълнителни задачи като почистване и готвене, от които войниците мъже били освободени.

По думите на Ли Сок, около шест месеца след като постъпила на служба, намаляващите порции храна, тежките физически упражнения и стреса я довели до изтощение, което спряло менструационния ѝ цикъл. Същото се случило и с други жени в армията, които познавала.

И те се радвали. Това решавало проблема с липсата на чисто бельо и санитарни средства, като памучни превръзки.

Източник: EPA/БГНЕС

Въпреки че Ли Сок доброволно се присъединила към армията, през 2015 г. бе обявено, че всички жени в Северна Корея трябва да отбият седемгодишна военна служба след навършване на 18-годишна възраст.

Наред с това новият лидер Ким Чен-ун нареди да се стартира програма за предоставяне на санитарни и козметични продукти на всички жени в армията от севернокорейски премиум марки.

Реално обаче много от севернокорейките на служба в поделенията в провинцията нямат достъп дори до обособени дамски тоалетни.

Самата Ли Сок успява да избяга от КНДР в Южна Корея. Около 70% от бегълците са жени – факт, който се свързва с по-високи нива на безработица спрямо мъжете. Най-често избягалите са на възраст между 20 и 30 години, защото за по-старите тежкото пътуване през границата с Китай е трудна задача.

Източник: EPA/БГНЕС

Официално около 15% от бюджета на Северна Корея отива за военни разходи. Реално вероятно делът им е близо 40%. Мъжете служат по 10 години. А учениците със специални умения, например в спорта и музиката, както и децата на политическата върхушка, могат да бъдат освободени от военна служба.

Повечето от избягалите от КНДР жени не признават срещу тях да е осъществяван сексуален тормоз, но всички разказват, че са ставали свидетели или знаят за такива случаи.

Така стоят нещата и с Ли Сок. Тя заявява, че не е била изнасилвана, но много от нейните другарки в армията са били.

Официално в Северна Корея изнасилването е сериозно престъпление, наказуемо с до 7 години затвор. Но традиционните семейни ценности водят до това, че обвинения се повдигат много рядко. В армията подобни дела са още по-редки заради строгата йерархия, доминирана от мъже.

Източник: EPA/БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК