7

„Парадайс Пейпърс” или "Досиетата от Рая", уличават компанията "Apple" и шампиона от "Формула 1" Люис Хамилтън в избягване на данъци.

Международният консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) в неделя публикува първите резултати от анализа на секретни файлове, получили наименованието „Досиетата от рая” (Paradise papers), или още "Райските документи", показващи измъкване на големи международни компании и известни политици от плащането на данъци.

Черен списък на данъчните убежища излиза до края на годината, а финансовите министри на държавите членки на Евросъюза обсъждат санкции за така наречените „тайни зони". 

Хамилтън не е платил налог от повече от 3 милиона паунда с ДДС

върху частния си самолет. Адвокатите му обясниха, че това не отговаря на истината, а клиентът им не е направил нищо незаконно.

В "Парадайс Пейпърс" се твърди още, че компанията "Apple" държи по-голямата част от активите си в Джърси, където данъците са по-ниски. Отговорът на "Apple" е, че това не е намалило данъците на компанията и тя си остава най-големия данъкоплатец в света. 

В документите вече изплуваха името на кралица Елизабет Втора, връзки на министър на Тръмп с Русия, както и финансови схеми с участието на поп звездите Мадона и Боно.

От събраните документите стана ясно, че около 10 милиона от личните средства на кралица Елизабет Втора

са били инвестирани в две офшорни сметки. Каква е схемата? Кралицата има компания, която управлява нейните недвижими имоти. Говорим за сума от 512 млн. паунда. През 2004 и 2005 г. част от тези милиони отиват в две офшорни сметки.

Кузман Илиев, водещ и анализатор в Bloomberg TV, изрази съмнение, че кралица Елизабет Втора е наясно къде се инвестират средствата, с които тя разполага – и нейните лични, и процентът, който тя получава от имотите на кралската фамилия.

„Това са инвестиционни фондове, които могат да са регистрирани на тези острови заради удобното данъчно облагане. Тези пари, тези спестявания, не са нещо лошо. Те просто са в една данъчна среда, която е в една много добра форма на данъчно облагане. Избрали са тази възможност. Но данъчният рай изчезва като функция. Защото правителствата правят спогодбите помежду си, така че става абсолютно невъзможно за никого да скрие от правителството каквото и да било”, добави Кузман Илиев. 

Пенсионният фонд на британските парламентаристи PCPF

инвестирал в офшорна зона на остров Джърси (в Ламанша) 6,6 млн. паунда (8,6 млн. долара), съобщи електронното издание на в. „Файненшъл таймс”.

Изданието нарича това „неудобно откровение за политиците, които критикуват данъчните оазиси”.

Освен това, PCPF вложил, по данни на изданието, над 6 млн. паунда (почти 7,9 млн. долара) в компаниите Amazon („Амазон"), Apple („Епъл") и Alphabet („Алфабет") чиято собственост е Google („Гугъл").

Британските политици многократно са критикували тези технологични гиганти от САЩ във връзка с плащането на данъци.

Както каза говорителят на камарата на общините, PCPF и много други пенсионни фондове влагат капитали в инвестиционни компании, които са под различна юрисдикция. 

Юрий Милнер е руски милиардер

и инвеститор в големи проекти, в технологичните среди, в които Милнер инвестира, често се повдига въпросът откъде идват неговите пари. Документите разкриха - Юрий Милнер, който чрез компаниите си държи 8% от Facebook и 5% от Тwitter, получава парите си от Кремъл.

През 2009-2010 г. фондацията "Ди Ес Ти Глобал" на руските милиардери Милнер и Алишер Усманов е купувала акции на Фейсбук и Туитър с пари на "Гапром инвестхолдинг" и на банката ВТБ, пишат руски медии. 

В новата партида разобличаваща информация

има пет разлики от предишната, която беше направена преди година и половина

- известна като "Панама пейпърс", Панамалийкс, и аферата "Мосак Фонсека", пишат Михаил Бушуев, Роман Гончаренко и Андрей Гурков от "Дойче Веле". 

В "Райските досиета" е документирана дейността на десетки компании и физически лица в офшорни зони – малки държави или територии с изгоден данъчен режим. Журналисти от 67 държави, участващи в ICIJ, няколко месеца са проучвали файловете, до които са получили достъп.

Публикацията за изводите им се осъществи година и половина след появата на „Панамските досиета”, които досега бяха смятани за най-голямото изтичане на информация, с която журналисти са работили. Новата партида разкрития напомня на предишната, но има и своя специфика.

Големината на досието

Обемът на сегашното изтичане на информация е по-малък, ако се сравнява като единици цифрова информация: 1,4 срещу 2,6 терабайта – толкова „тежаха” архивите на панамската юридическа фирма Mossack Fonseca, която се занимава с регистрация на офшорни компании. Ако сравняваме броя на документите, „Досиетата от рая” са повече: 13,4 срещу 11,5 милиона.

Затова и броят на журналистите, включени в анализа на информацията е почти същият – около 400 души.

Обхват на изтеклата информация

Разликата между „Досиетата от рая” и „Панамските досиета” е в това, че сегашните публикации се основават не на архивите на една фирма, а на цяла редица източници.

Като цяло, според в. „Зюддойче цайтунг”, в основата на материалите са 21 изтичания на информация, които дават представа за дейността в 19 офшорни юрисдикции.

Огромна част от документите са от архивите на две фирми – адвокатската кантора Appleby и компанията Asiaciti Trust, предлагаща доверително управление.

Разлики между Mossack Fonseca и Appleby

Панамската Mossack Fonseca не се смяташе за фирма, която се тревожи за имиджа си и за това да проверява задълбочено клиентите си. Затова когато преди година и половина избухна скандалът с „Панамските досиета”, привържениците на офшорните сделки защитиха позицията си като казаха, че става дума за „черна овца” в бранша.

Appleby пък точно обратното – влиза в „магическия пръстен на офшорните компании” – група от най-уважаваните адвокатски кантори, предоставящи услуги по регистриране на компании в т. нар. данъчни оазиси. „Ако дори в „магическия пръстен” нещата не са както трябва, цялата офшорна финансова система има проблем”, цитира „Зюддойче цайтунг” Джон Кристенсен от независимата организация Tax Justice Network, която се бори срещу укриването на данъци.

От гледна точка на съставителите на „Райските и „Панамските” досиета, двете кантори не са се старали достатъчно да проверяват произхода на финансовите средства на клиентите им, като по този начин са способствали за корупция и пране на пари.

За разлика от Mossack Fonseca, която избра тактиката на мълчанието, адвокатската кантора Appleby се защитава активно и твърди, че не вижда никакви нарушения на закона в попадналите в пресата документи.

Значение на разобличенията

На 16 октомври 2017 в Малта от взрив на бомба, заложена в автомобил, загина журналистката Дафне Каруана Галиция. Това стана година и половина след обнародването на „Панамските досиета”. Дафне не беше член на журналистическия консорциум, който анализира документите, но на базата на публикуваните материали направи собствено разследване за тогавашния министър-председател на Малта.

Скандалът, който предизвикаха нейните разкрития, доведе до предсрочни избори в тази страна членка на ЕС. Доста държави с облекчен данъчен режим и възможности за намаляване на данъците като Холандия и Андора, решиха да се откажат от редица подобни практики.

Освен това, в Исландия „Панамските досиета” доведоха до оставка на министър-председателя и петима други политици, а президентът трябваше да се откаже от намерението си отново да се кандидатира на поста.

Оттеглиха се ръководителите на няколко големи компании (например на банка ABN Amro), както и премиерът на Пакистан.

С други думи, публикацията на „Панамските досиета” не остана без резултат. Едва ли публикации на „Досиетата от рая” ще има същия ефект. Преди всичко заради това, че описаните в тях факти в голямата си част не изглеждат като нарушение на закона.

Критика на офшорната система

Именно в това, вероятно, е основната разлика при последното изтичане на информация: във всички публикувани сведения, на пръв поглед няма състав на престъпление. Описаните практики са известни и законни.

„Законни, но несправедливи” – отбеляза в интервю за „Дойче Веле” Зилке Грюнвалд от швейцарското онлайн издание Republik, която участва в друго голямо международно разследване през 2017 – описание на схемата за пране на пари от Русия, получила названието „Руска пералня” или „Ландромат”. По него се води наказателно разследване в Швейцария.

Затова Грюнвалд нарича публикацията на „Досиетата от рая” „критика на системата”. Според журналистката, главните въпроси в контекста на новото изтичане днес трябва да изглеждат така: защо е възможно да има укриване на данъци в такава форма, кога ще последва политическа реакция и какво е нужно, за да започнат политически промени.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 19 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 1 час

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 2 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 5 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 5 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 5 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 5 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет