Още по темата

Ако присъждахме нашата награда „Страна на годината” на държавата, привлякла най-голямо медийно внимание, Русия почти със сигурност щеше да е победител.

Но ние не искаме да отдаваме почести на военния авантюризъм, вътрешните репресии и изгарянето на съвсем добро чуждестранно сирене, затова Владимир Путин ще трябва да се задоволи с китайската награда за мир, която спечели през 2011 г. По същия начин „Даеш”, макар че наложи присъствието си в новините по-силно от повечето страни през 2015 г., остава извън класацията, защото не е държава, а гадост.

Ние предпочитаме да отличим

страна, която е направила света по-добро място.

А на фона на преобладаващите лоши новини е насърчително, че има толкова много претенденти. Америка, наред с други страни, узакони хомосексуалните бракове. Тя също така възобнови дипломатическите отношения с Куба и постигна ядрено споразумение с Иран.

Китай донякъде смекчи жестоката си политика за едно дете в семейство. Сега на всички двойки ще бъде позволено да имат по две деца. А като знак за състраданието на комунистическата партия милионите деца, родени без разрешение, скоро ще получат достъп до обществени услуги, от които преди това бяха лишени.

В Нигерия за първи път действащ президент беше изместен по мирен начин след избори. Гласоподавателите замениха злополучния Гудлък Джонатан с Мухамаду Бухари, който показва, че обръща внимание на корупцията, и както изглежда, отблъсква джихадистите от „Боко харам”.

В Латинска Америка „розовият прилив” на ляв популизъм започва да отстъпва.

Опозицията във Венецуела спечели две трети от местата в Националното събрание и може да обуздае невъздържаностите на президента Николас Мадуро и неговия прогнил, неспособен и авторитарен режим. В Аржентина гласоподавателите отхвърлиха избрания наследник на Кристина Фернандес де Киршнер и предпочетоха Маурисио Макри, който сега трябва да разчисти нейното наследство от необуздана инфлация, разрушително икономическо управление, манипулирана статистика и подкопаване на демократичните институции.

В Гватемала бяха арестувани представители на политическия елит, включително бившия президент, по подозрение в корупция. Комикът Джими Моралес спечели изборите с лозунга „нито корумпиран, нито крадец”. Колумбия може скоро да подпише споразумение за спиране на най-дълго продължилата партизанска война в двете Америки.

Европа преживя тревожно надигане на ксенофобски популизъм, но френските избиратели попречиха на амбициите на Националния фронт на Марин льо Пен на регионалните избори. Германия, наред с Швеция, радушно прие много сирийски бежанци. Ирландия, която някога беше отписвана като келтско бедствие, отбеляза тигърски растеж от 7%.

Съчувствие към сирийците

Близкият изток преживя нещастна година, но имаше изблици на великодушие. Йордания и Ливан приеха доста повече бежанци от бомбите, куршумите и обезглавяванията в Сирия и Ирак, отколкото която и да е богата европейска държава.

В Йордания те са почти една десета от населението; в Ливан – една четвърт. Но в нито една от двете страни не им е официално позволено да работят. Освен това Йордания може да има доста по-добро отношение към отдавна живеещите в нея палестински бежанци, а Ливан е толкова зле управляван, че боклукът се трупа по улиците.

Затова нашият

победител е Мианмар.

Преди пет години тя беше крадлива диктатура, където дори снимките на опозиционната лидерка Аун Сан Су Чжи бяха забранени във вестниците. През ноември партията на Су Чжи спечели 77% от гласовете.

Армията, която запазва значителни привилегии, изглежда готова да сподели властта. Нещата все пак могат да се развият зле. (Мианмар продължава да се отнася безобразно към рохингите и други малцинства.) Но преходът на страната към подобие на демокрация се осъществява по-бързо, отколкото е очаквал някой. Поради тази причина Мианмар печели наградата.