Повече от 2 500 електронни документа на организации, контролирани от милиардера Джордж Сорос, са били източени от компютърни хакери.

Проникването е станало в събота и бе оповестено от сайта DC leaks. Откраднати са стотици писма вътрешна документация на многобройни дружества и организации, управлявани от Сорос, най-вече от фондация „Отворено общество”.

Документите са от периода 2008-2016 година и са класирани по географски райони, такива свързани със Световната банка и кореспонденция с офиса на президента на САЩ.

В документите има информация за работни планове, стратегии, приоритети и други дейности на Сорос, както и доклади и анализи за избори в Европа, за миграцията и бежанците.

Според DC leaks проникването е извършено от американски активисти, които искат да разкрият истината за „начина на вземане на решения в САЩ, както и за ключови елементи от американския политически живот”.

Как реагираха лидерите, замесени в аферата "Мосак Фонсека"

Изплува първо българско име в аферата "Мосак Фонсека", НАП се намесва

Обяснителният режим за "Панамалийкс" продължава

Експерти по сигурността обаче, обвиняват за изтичането на електронна информация руски хакери, съобщава „Блумбърг” (Bloomberg), аналогично на случая с проникването в сървъра на Демократическата партия в САЩ, което разкри, че нейни представители активно са работели срещу кандидатурата на Бърни Сандърс за президент.

От DC leaks определят Сорос като: „олигарх, който спонсорира Демократическата партия, Хилари Клинтън и стотици политици по цял свят”.