Още по темата

Световната антидопингова агенция УАДА обвини руски хакери за изтичане в публичното пространство на поверителни медицински досиета на олимпийски звезди от отбора на САЩ.

Сред засегнатите атлети са сестрите тенисистки Винъс и Серина Уилямс, както и гимнастичката Симон Бейлс, която предизвика фурор на Игрите в Рио през август, спечелвайки четири златни медала.

Група, наричаща се „Fancy Bears” пое отговорност за хакването на базата данни на УАДА.

Вижте Симон Бейлс на Олимпиадата в Рио де Жанейро в нашата галерия.

От Американската федерация по спортна гимнастика твърдят, че Бейлс има специално позволение да ползва медикамента заради болестно състояние, което изисква употребата му.

Самата гиманстичка заяви, че отдавна взема лекарство, защото страда от дефицит на вниманието и хиперактивност от дете.

От антидопинговата агенция заявиха в специално обръщение, че хакерските атаки са опит да се подкопае глобалната система за борба с допинга.

Говорителят на руското правителство

Дмитрий Песков заяви, че е немислимо руските тайни служби да са замесени в хакерство.

Хакерите са си осигурили достъп до документите за спортисти, на които е позволена „терапевтична употреба” на иначе забранени вещества по медицински причини. „Fancy Bears” нарича тези разрешения „лицензи за употреба на допинг”.

От документите става ясно, че звездите на тениса Винъс и Серина Уилямс също са имали разрешение да използват забранени медикаменти по медицински причини, като позволението е дадено от лекаря на Международната федерация по тенис д-р Стюарт Милър.

В свое изявление Винъс Уилямс сподели, че е много разочарована от случиото се и подчерта, че е преминала много стриктен процес на одобрение да използва въпросните вещества заради „сериозни медицински състояния”.

Според генералния директор на УАДА действията на „Fancy Bears” са свързани с разкритията за сложна схема, според която, по нареждане на руското правителство се е прикривала употреба на допинг от страна на руски спортисти. Това доведе до недопускането на над 100 атлети от Русия на Игрите в Рио и на последвалите Параолимпийски игри.

В своя сайт (fancybear.net) хакерите са написали, че САЩ са „играли добре, но не и честно” в Рио де Жанейро, а в Русия разкритията им са приветствани като доказателство за двойните стандарти, прилагани от световните антидопингови регулатори.

Те обявиха, че смятат да публикуват медицинските картони на още спортисти от цял свят в следващите дни. „Това е само върхът на айсберга. Днес спортът е действително заразен, а в същото време цял свят знае за големия брой допингирани американски спортисти”, пишат „Fancy Bears”.