Още по темата

Преди две години оглавяваната от САЩ коалиция предприе първите въздушни удари по групировката "Ислямска държава" (ИД), с което започна етап на по-голяма намеса, драматично променила борбата срещу войнствената групировка в Ирак. Оттогава международната коалиция, в която се включиха и държави като Русия и Турция, е нанесла над 9400 удара от въздуха. Това позволи ИД да бъде изтласкана от много завзети от нея територии в Сирия и Ирак.

За две години са убити около 45 000 бойци на джихадистката групировка в Ирак и Сирия. Освен това групировката е загубила и 25 000 кв. километра площ в двете страни в резултат на бойните действия срещу нея по суша и въздух. Това стана ясно от изявлението на американския генерал Шон Макфърланд.

Източник: Twitter/007DoctorNo

„Смятаме, че през последните 11 месеца сме убили около 25 000 джихадисти. Ако добавим и 20-те хиляди, убити преди това, тогава имаме 45 000 по-малко врагове на бойното поле“, посочи генералът.  Според него в момента ИД има между 15 000 и 30 000 бойци, но групировката много трудно попълва редиците си.

„Броят на бойците намаля. Става въпрос не само за намаляване на броя, но и на квалификацията. Забелязваме, че те действат по-неефикасно отпреди, затова са лесна цел за нас“, добави още генералът.

Въпреки успеха на територията на двете страни, ИД ще продължава да бъде заплаха

"Военният успех в Ирак и Сирия не означава, че това е краят на ДАЕШ", казва той. „Можем да очакваме от врага да се адаптира и да продължава да тероризира света както досега, превръщайки се в изключително силна терористична организация.“

Между 2002 и 2015 г. групировката "Ислямска държава", включително предшествалите я и свързани с нея организации, са извършили

над 4900 нападения по света,

отнемайки живота на повече от 33 000 души, твърди изследване на университета в Мериленд, цитирано от Франс прес.

В петък миналата седмица Пентагонът обяви, че около 400 американски войници ще бъдат разположени южно от Мосул във военновъздушната база "Каярах", за да помогнат в операцията за превземане на втория по големина иракски град. Те са част от 560-те човека подкрепление, което президентът Обама одобри за Ирак миналия месец.

Източник: Twitter/i24NEWS_EN

Докато САЩ води активни действия срещу ИД, Русия не стои безучастно. Руското министерство на отбраната съобщи, че руски бомбардировачи са унищожили днес редица обекти на ИД в Ракка, предаде ТАСС. Сред тях е и завод за производство на химически боеприпаси. Руските тайни служби разбиха и клетки на интернет общност, която събирала средства за джихадистите.

ФСС разби местни структури на международна интернет общност "Рохнамо"

В сътрудничество с руското вътрешно министерство Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) пресече дейността на клетки от интернет общността "Рохнамо ба суи давлати исломи" ("Пътеводител за ислямската държава" на таджикски език) в Свердловска, Тюменска и Челябинска област (в Урал и Сибир).

Срещу главатаря и трима участници в една от клетките, създадени, за да вербуват бойци за ИД и да пропагандират терористични идеи, е образувано наказателно дело. На 10 август в трите руски области са осъществени 27 обиска в жилищата на хора от "Рохнамо".

В "Рохнамо" участват граждани на Русия и други страни, главно държави от ОНД - общо над 100 000 членове с произход от Средна Азия. Действията им "се координират от десетки модератори на тероризма (радикалния ислям), които се намират и в Русия, и в страни от Близкия изток и Северна Африка (най-вече Сирия, Ирак, Египет) и използват за конспиративна комуникация в интернет софтуер за шифроване и анонимност на предаваните данни"

Конфискувани са компютри, мобилни телефони, съдържащи пропагандни материали на терористите, екстремистка литература, банкови карти, три пистолета, четири гранати, близо 500 грама пластичен експлозив, пет тротилови пресовки - общо 1 кг, и детонатори. По информация на ФСС разследването по случая продължава.

Във видеото може да видите повече за "Ислямска държава".

Още актуални новини по темата:

ИД изби близо 90 журналисти и адвокати в Пакистан

Ето как „Ислямска държава” организира атентатите в Германия

„Ислямска държава” изгори живи 52 деца