Още по темата

През 2012 г. „Гугъл“ (Google) е оказал подкрепа на бунтовниците в Сирия срещу режима на Башар Асад, става ясно от мейли на Държавния департамент.

Кореспонденцията между екипа на тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън и един от изпълнителните директори на компанията разкриват в детайли от плана търсачаката да се намеси в сирийската политика.

„Моля, следете нещата отблизо, но моят екип планира да използва този инструмент... чрез който публично ще бъде проследени и разкрити дезертьорите в Сирия и от кои части на правителството идват те", пише Джаред Коен, ръководител на тогавашния отдел „Идеи на Гугъл”. Мейлът е изпратен през юли 2012 г. до няколко висши служители на Клинтън.

„Нашата логика зад това е, че докато много хора проследяват зверствата, никой не представя визуално картиране на дезертирането, което според нас е важно за насърчаване на повече служители да го направят, за да се даде увереност на опозицията”, посочва Коен, като добавя, че планът на „Гугъл“ е тайно да даде разработеното средство на медии в Близкия изток.

„Като се има предвид колко трудно е да се получи информация от Сирия в момента, ние партнираме с „Ал Джазира“, която ще поеме собствеността върху инструмента, който сме създали, ще проследява данните, ще ги проверява и ще ги предава обратно в Сирия”, заявява Коен.

Мейлът на Коен е адресиран до заместник-държавния секретар Бил Бърнс, Алек Рос (съветник на Клинтън) и заместник-шефа на кабинета на държавния секретар Джейк Съливан.

В последствие Съливан обръща внимание на Клинтън върху предложението на Коен, описвайки го като „много добра идея“.

Самият Коен е служител в Държавния департамент до 2010 г., когато е бил нает да ръководи „Идеите на Гугъл“, но е свързан с използването на социалните медии за подбуждане към обществени вълнения, още преди да напусне американското външно министерство.

Във видеото можете да видите как изглежда въпросният инструмент, разработен от американския технологичен гигант и предоставен на арабската медийна група „Ал Джазира” (Al Jazeera).