Още по темата

Активистът и писател Ели Визел, оцелял в лагерите на смъртта от Втората световна война, който спечели Нобелова награда за мир, защото  през целия си живот беше гласът на жертвите на Холокоста, почина в събота вечерта, предаде агенция Ройтерс.

Смъртта го застигна на 87 години. Той беше философ, оратор, драматург и професор, който водеше кампания срещу тероризираните и забравените по целия свят. Визел е починал в дома си в Ню Йорк.

Визел е бивш концлагерист от „Освиенцим“ и „Бухенвалд“. Той стана разобличител на Холокоста и

получи широка известност с романа си „Нощ“ за масовото изтребване на евреите през Втората световна война.

Роденият в Румъния Ели Визел живееше живота си воден от кредото: „да забравя мъртвите би означавало да ги убия за втори път“.

При награждаването му с Нобеловата награда за мир през 1986 г. Нобеловият комитет го хвали като „пратеник на човечеството“ и „един от най-важните духовни водачи, който води в една епоха, когато насилието, репресиите и расизма продължават да характеризират света“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи Визел като лъч светлина и каза, че неговата невероятна личност и незабравими книги са демонстрация на триумфа на човешкия дух над най-невъобразимо зло.

„От тъмнината на Холокоста Ели се превърна в мощен проводник на светлина, истина и достойнство“,

каза Нетаняху.

Ели Визел в Бухенвалд
Ели Визел в Бухенвалд Източник: Getty Images/Guliver

Визел не се колебаеше изобщо в кампанията си, която имаше за цел никога да не позволи на света да забрави за ужаса на Холокоста. Докато е в Белия дом, за да получи Златния медал на Конгреса през 1985 г. той дори мъмри президента на САЩ Роналд Рейгън.

Президентът е планирал да положи венец на германски гробища, където са били погребани някои от известните войски СС на Хитлер. „Не отивайте в Битбург. Това не е вашето място. Вашето място е с жертвите на СС“, казал Ели Визел.

По повод кончината му германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „гласът на морала и човечността е замлъкнал“.