Още по темата

Франция затвори дипломатическите си мисии в Турция от съображения за сигурност:

 „Посолството на Франция в Анкара, както и генералното консулство в Истанбул ще бъдат затворени от сряда, 13 юли… до следващо нареждане. Смятаме, че френската общност в Турция и всички наши гости ще проявят разбиране“, уточняват френските власти на страницата на консулствата.

Въпросните сгради се намират на ул.“Париж“ в Анкара, на ул.“Истиклал“ в Истанбул, мисия има и в Измир. И трите са затворени точно в 13 часа днес.

Причина за тази мярка са множеството доклади и сведения за възможно терористично нападение.

Генералният консул в Истанбул Мюриел Доменак разпространи съобщение,в което обяснява, че има изключително сериозна заплаха за сигурността.

„Един след друг пристигат доклади с едно и също предупреждение за опасност, длъжни сме да се съобразим с тях. В този контекст сме принудени да приложим превантивни мерки, поддържаме постоянна връзка с турските власти. Решението ни е да отменим честванията на 14 юли“.

От френска страна призоваха гражданите си, които се намират в Турция „да проявят разбиране заради отменените празнични прояви, планирани за днес и утре“.

Турските медии припомнят, че заради подобни доклади с данни за терористична заплаха и Германия беше затворила дипломатическите си мисии.