Още по темата

Руски олигарси и украински милиардери, обвинени в корупция, са сред стотиците хора сдобили се с европейски паспорти по метода „златна виза”, пише „Гардиън”.

Това е практиката на някои страни-членки да дават гражданство на хора, които в замяна правят огромни инвестиции в същите държави. По този начин Кипър печели 4 милиарда евро вложения от 2013 насам.

Защо не трябва да приемаме еврото

ЕС - Една героична заблуда

„Златната виза” задължава притежателят си да инвестира поне 2 милиона евро в имущество или 2,5 милиона евро в компании и държавни облигации на съответната страна.  

По схемата за издадени 400 паспорта само миналата година, които позволяват на притежателите им да пътуват и живеят свободно в Европейския съюз.

Проблемът е, че имената на тези хора не са публично достояние, а някои от тях могат да се окажат много противоречиви.  

Изтекъл списък с лицата, видян от британското издание, съдържа имената на бивш руски депутат, основателите на най-голямата търговска банка на Украйна и техен сънародник, който е хазартен милиардер.  

Преди въвеждането на официалните правила за „златна виза” през 2013г.

Кипър дава такова гражданство по още по-дискретен начин.

Кипърски гражданин се оказва Рами Маклуф, братовчед на сирийския президент Башар Асад. Маклуф е обект на американски санкции още от 2008г. заради обвиненията, че е натрупал пари чрез корупция. Кипър му дава гражданство през 2010г.

Вече в разгара на гражданската война в Сирия през 2013г. паспорта му е отнет, но остава неясно през какви проверки е минал Маклуф първоначално, за да го получи.

През 2012 по същата система кипърец става руският олигарх Дмитрий Риболовлев, инвестирал в националната Банка на Кипър.

ВИЖ ВЪВ ВИДЕОТО ГОРЕ: Кипърският парламент гласува за отпадане на санкциите срещу Русия още миналата година

Като „абсолютно неморални” и „перверзни” описва „златните визи” португалският евродепутат Ана Гомес.

„Не съм против правото на отделните страни да дават гражданство или местожителство на някой, който помага на държавата в сферата на изкуството и науката, или дори на инвестициите. Но да им го дават, а не продават”, смята Гомес, която е учудена и от секретността на списъците.

Това  „прави всичко много подозрително”,

допълва тя.  

Европейската комисия неотдавна нареди свое собствено разследване дали проверките на кандидатите са били извършени подобаващо, уточнява „Гардиън”.

През юли изданието обърна вниманеи на факта, че Великобритания също е издавала такива визи на 3000 души, без никой от тях да бъде проверяван от вътрешното министерство. 

Без нужните проверки тези визи могат да се окажат „карта за измъкване от затвора” за хора, замесени в корупция и престъпление, допълват от НПО-то „Global Witness”.