Още по темата

Това е драматичният момент, в който 10-годишно момиченце е извадено живо от развалините, след като прекара 17 часа надолу с главата под отломките в опустошения от земетресението италиански град Пескара дел Тронто.

Детето е изтеглено в безопасност от спасителите, които крещяха „жива е“, докато пренасяха момичето над развалините на сградите. Кадрите показваха само покритите с прах крака на детето, което аварийните екипи се опиват да освободят от развалините.

Италия след силния трус - СНИМКИ

Един спасител казва: „Чува се нещо тук долу. Тихо, тихо“. След това той призовава детето да се измъкне: „Хайде, Джулия, хайде, Джулия ... Пази си главата“. Радостни възгласи избухват, когато тя е извадена.

Това е кратък момент на радост в ден, в който най-малко 247 души загинаха в региона, след като земен трус с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер удари Централна Италия.

Трусът бе с магнитуд 6,2 по Рихтер и на дълбочина от 4 км. Бедствието стана на 24 август в 03:36 ч. местно време с епицентър провинция Риети, на 100 км североизточно от столицата Рим. 

Момиченцето е прекарало цели 17 часа, заклещено в развалините и е невероятно, но изглежда, че тя няма сериозни наранявания. Данило Диониси, пожарникар от Асколи Пичено, споделя след спасяването на детето:

„10-годишното момиче току-що беше извадено от развалините, откарано е в болница и това е добра новина. Що се отнася до останалата обстановка,

можете да видите на какво прилича градът, гледката говори сама за себе си“.

Пескара дел Тронто
Пескара дел Тронто Източник: ЕПА/БГНЕС

Шокиращи снимки показаха как четири градчета са сравнени със земята от тежкото бедствие, а свидетели сравняват гледки с „Ад“ - част от поемата на Данте „Божествена комедия“. В първите часове търсенето на оцелели беше усилено. То продължава и днес, но времето тече неумолимо и шансовете да бъдат извадени живи хора намаляват бързо.

„За съжаление 90% от хората, които изваждаме са мъртви, но все още може да има и оцелели и затова сме тук“, казва Кристиан Бианчети, доброволец от Риети, който работи в градчето Аматриче, където през изминалата нощ бяха поставени прожектори, за да може търсенето да не спира.

Търсенето продължи през нощта и в Пескара дел Тронто:

Пет тела са били извадени снощи от хотел в Аматриче, в който са били отседнали около 70 човека. Властите съобщиха, че спасителите са били принудени да преустановят търсенето на това място, тъй като е станало прекалено тъмно и опасно. Сред загиналите под развалините на хотела е и 11-годишно момченце, което първоначално е показвало признаци на живот.

Спасителите споделят, че са чували писъците на деца под развалините, а местни жители са били видяни да копаят с голи ръце, в опит да спасят близките си.

Първата жертва, назована от местните медии беше Марисол Пиермарини, 18-месечно бебе, което спяло в креватчето си, когато къщата му в Арката дел Тронто се сринала. Майката Мартина и бащата Масимилиано са били откарани в болница с множество наранявания, след като са извадени от развалините.

По ирония на съдбата

семейството се преместило тук от Акуила, след като техният дом бил разрушен от друго земетресение през 2009 г.

Фотографът Емилиано Грилоти видял 15 души, които копаели с голи ръце, опитвайки да спасят четиричленно семейство с две деца. „Можех да чуя как едно от децата пищи“.

Първите открити жертви тук са възрастна двойка, чийто дом е бил на около 16 км от епицентъра на земересението. Семейство с бебе на 8 месеца и момченце на 9 години също са сред загиналите в Акумоли. Когато спасителите извадили внимателно телцето на бебенцето, бабата на децата обвинила Бог. „Той ги взе всичките наведнъж“, проплакала жената.

Жителка на Аматриче разказва, че се е събудила от труса навреме, за да види как стената на спалнята ѝ се напуква и се отваря дупка. Тя е успяла да избяга на улицата с децата си.