Още по темата

Влаковата катастрофа, която стана в италианската област Пулия, взе 27 жертви до момента. Инцидентът стана във вторник сутринта по единствения коловоз в участъка между гарите Корато и Руго ди Пулия в областта Пулия.

Много са ранените, а някои от тях са в критично състояние в болници.

Местните власти призоваха хората да даряват кръв за пострадалите.

Матео Ренци
Матео Ренци Източник: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Италия Матео Ренци посети мястото на катастрофата и нареди официално разследване на причините, довели до нея.

Ренци каза: „Искам да изкажа съболезнованията си на семействата на загиналите. Наредих без никакво забавяне да започне разследване, за да се намерят отговорните за случилото се.

Мисля, че трябва да е абсолютно ясно едно нещо – ние няма да спрем, докато не разберем какво се случи“.

Прокуратурата започна разследване за непредумишлено убийство на повече от едно лице срещу неизвестен извършител.

Италианските медии започнаха свое разследване,

в което разобличават плачевното състояние в сферата на регионалния жп транспорт. Както посочва в. „Стампа”, от фондовете на ЕС са били отделени 180 млн. евро за реализация на вече одобрения проект за разширение на железния път между Корато и Андрия с изграждане на втора жп линия.

Според изданието, средствата са на разположение на местните власти от 2007 г., но още не са завършили конкурсите за възлагане на обществени поръчки.

В. „Кориере дела сера” нарича трагедията „очаквана” и също акцентира върху проблемите с жп транспорта, особено в Южна Италия и в селските райони.

Днес трябва да се проведен идентифицирането на телата на загиналите. Остава неясна съдбата на единия от машинистите. Има вероятност той да е откаран в болница в тежко състояние.

Два пътнически влака се сблъскаха челно във вторник сутринта в област Пулия, Италия. Влаковете, както и 70-километровият релсов път са собственост на частната компания Феротрамвиариа АД, основана през 1937 г.