Още по темата

Жените в ЕС са с по-високо образование от мъжете, с по-ниско заплащане, но с по-дълъг живот. Това са част от изводите в новата дигитална публикация „Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет“, която е достъпна за първи път на 24 езика.

Публикацията е представена от НСИ. Тя е подготвена от Евростат, в сътрудничество с националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).

Възрастовата дискриминация на жените започва на 40 години

Според публикацията във всички държави членки жените напускат дома на родителите и сключват брак по-рано от мъжете. Друга съществена разлика между жените и мъжете е продължителността на живота. Във всички държави членки жените живеят по-дълго от мъжете – през 2015 г. в ЕС средната възраст е 83.3 години за жените и 77.9 години за мъжете с разлика от 5 години.

Жените са с по-високо образовани от мъжете

Източник: Thinkstock/Guliver

Висше образование са завършили 33% от жените и 29% от мъжете в ЕС. В почти всички държави членки делът на жените с висше образование е по-голям от дела на мъжете, като най-големите различия се наблюдават в балтийските държави членки и във Финландия, Швеция и Словения.

Безработицата е по-голяма сред жените

В ЕС през 2016 г. коефициентът на безработица е 8.7% при жените и 8.4% при мъжете. В 14 държави членки коефициентът на безработица е по-висок при жените, в 13 е по-висок при мъжете, а в Унгария е еднакъв при жените и мъжете.

Една трета от ръководителите в ЕС са жени

Източник: Thinkstock/Guliver

Работещите мъже обикновено заемат по-високи позиции от работещите жени. Една трета (33%) от ръководителите в ЕС през 2016 г. са жени. Техният дял не надвишава 50% в нито една от държавите членки, като най-голям е в Латвия (47%), Полша и Словения (по 41%), Литва, Унгария и Швеция (по 39%), а най-малък е в Люксембург (18%), Чешката република, Нидерландия и Гърция (по 25%).

Нито една от страните в Съвета на Европа (СЕ), които се съгласиха да предоставят поне 40% от висшите постове в обществения живот на жените, не е изпълнила това 14 г. след поемането на ангажимента,

сочи доклад на комисията по равенство между половете на СЕ.

Според доклада присъствието на жените леко се е увеличило, откакто СЕ започна да наблюдава процеса, но прогресът е бавен и разпръснат. Сред държавните глави, шефовете на регионални правителства и кметовете жените са по-малко от 17%. На всяко равнище колкото по-висш е постът, толкова по-ярко изразено е неравенството между половете.

Жените печелят средно с 16% по-малко от мъжете

Източник: Thinkstock/Guliver

В ЕС през 2015 г. средната брутна почасова заплата при жените е била с 16.3% по-малка отколкото при мъжете. Средно жените са печелили по-малко от мъжете във всички държави членки, но разликата в заплащането между жените и мъжете варира. Най-големи разлики са наблюдавани в Естония (26.9%), Чешката република (22.5%), Германия (22%), Австрия (21.7%) и Обединеното кралство (20.8%).

Грижите за децата, домакинската работа и готвенето продължават да са приоритет на жените

Във всички държави членки много по-голям е делът на жените отколкото на мъжете, които полагат грижи за децата, готвят и извършват домакинска работа. През 2016 г. в ЕС 92% от жените на възраст между 25 и 49 години (с деца под 18 години) се грижат за децата си ежедневно в сравнение с 68% от мъжете.

За домакинската работа и готвенето разликите са още по-големи. В ЕС през 2016 г. 79% от жените са готвели и/или са извършвали домакинска работа ежедневно в сравнение с 34% от мъжете.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК .