Още по темата

Испанската прокуратура поиска европейска заповед за арест на каталунския лидер в изгнание Карлес Пучдемон и още 4 негови министри, които не се явиха на разпит.

Девет други члена на регионалното правителство на Пучдемон бяха разпитани в Мадрид относно проведения в Каталуния референдум за независимост на 1 октомври и обявеното от местния парламент отделяне от Испания преди една седмица.

ВИЖТЕ КАТАЛУНИЯ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Върховният съд поиска задържането на осем от тях. Те няма да имат право на гаранция и ще останат в ареста до започването на делото им.   

Обвиненията към каталунските политици са за подбуждане на бунт и злоупотреба с публични средства, като зад тези престъпления стои борбата за независимост на Каталуния, която испанските власти смятат за противоконституционна.

Преди една седмица каталунският парламент прие декларация, в която обявява създаването на независима република. В същото време властите в Мадрид започнаха действия по чл. 155 от Конституцията на страната, с който се отнема автономията на региона.

До размирици не се стигна, а каталунският премиер Карлес Пучдемон избяга заедно с още министри в Белгия. Оттам той се обяви за „президент в изгнание” и обяви, че ще се бори за независимостта от разстояние.

Пучдемон обяви, че няма да се върне в Испания, където да попадне под ударите на закона, но и че няма да поиска политическо убежище.

Така под въпрос остава следващия му ход, след като испанското правителство вече иска ареста му в Европа.

На 1 октомври 90% от участвалите в референдума за независимост на Каталуния поискаха отделяне от Испания. Избирателната активност беше 43%.

Последвалата размяна на заплахи и нежелание за разговори между Барселона и Мадрид кулминира с обявената от каталунските депутати независимост. В рамките на дни обаче Испания пое контрола над сепаратисткия регион.

Консервативното правителство на Мариано Рахой изпълни чл. 155, като отстрани Пучдемон и министрите му и определи временни техни заместници.

Бяха обявени и предсрочни регионални избори за парламент на 21 декември.

Само вината в подбуждане на бунт може да донесе до 30 години затвор на всеки от министрите. До момента обаче няма официално повдигнато обвинение.

Изискване на съда е свалените министри да платят до 3 дни 6,2 милиона евро в потенциални неустойки.

Арест е разпореден за Ориол Хункерас – прекият заместник на Пучдемон. От деветимата явили се членове на кабинета гаранция засега е определена само на Санти Вия, който напусна поста си преди обявяването на независимостта.

Каталуния с нов премиер и още промени след обявената независимост

Какво ще направи Испания оттук нататък

Пучдемон проговори от Белгия, независимостта е отменена

Хиляди подкрепящи независимостта каталунци излязоха по улиците на Барселона и големите градове в знак на протест срещу ареста на министрите. Карлес Пучдемон отправи от разстояние призив за освобождаването им в телевизионно интервю по каталунската телевизия TV-3. Към момента той все още се намира в Брюксел.