Още по темата

Йоахим Зауер е реномиран професор по химия - и съпруг на най-могъщата жена в Германия. Но тъй като изобщо не обича бляскавите публични изяви, мнозина даже не знаят как точно изглежда. 

За Зауер се знае, че изобщо не обича светлината на прожекторите. Публичните му изяви редом с Меркел се броят на пръсти. Към тях спада ежегодното посещение на традиционния Вагнеров фестивал в Байройт, както и вчерашното гласуване на парламентарните избори, на които християндемократите на Меркел взеха победа - във видеото. 

МЪЖЪТ НА МЕРКЕЛ В РЕДКИТЕ ИМ ИЗЯВИ ЗАЕДНО

67-годишният професор е реномиран учен в областта на квантовата химия и носител на множество авторитетни отличия, а двамата сключва брак през 1998 година. И за двамата е за втори път. Някои го наричат и Господин Меркел. 

Още за вота в Германия: 

Протести заляха Германия след избприте

Крайнодесните в Германия се скараха веднага след успеха

Медийното му присъствие по никакъв начин не може да се сравнява с това на първите дами в САЩ например. Йоахим Зауер се изявява много по-рядко и от брачните партньори на предишни германски канцлери. За него се знае, че категорично отхвърля всякакви разговори с журналисти. И че никога не прави политически изявления.

Това едва ли се дължи на някаква прекомерна стеснителност.

Зауер по-скоро не желае да бъде възприеман единствено като мъжа на 4 години по-младата Меркел. 

Кариерата на професор Зауер започва през 1967 година, когато е приет да следва химия в берлинския Хумболтов университет. По времето на ГДР той е един от малкото източногермански учени, които макар че не членуват в ГЕСП, получават международно признание.

Днес Зауер отново е в Хумболтовия университет, където ръководи група от учени-химици, изследващи хетерогенните каталитични процеси в зеолитните системи. Когато през 2015 се появиха слухове, че Меркел може да получи Нобелова награда за мир заради бежанската си политика, някои се пошегуваха, че е много по-вероятно мъжът ѝ да получи Нобелова награда за химия.

Твърди се също така, че при срещите си с Меркел тогавашният американски президент Барак Обама наричал мъжа ѝ просто „професора".

Зауер се запознава с Меркел през 1980-те години в Берлинската академия на науките.

Сключват брак през 1998 година. Двамата нямат деца, но Зауер има двама синове от първия си брак.

Иначе за Зауер не се знае почти нищо. Освен това, което Меркел казва за него. Например: "Ние не разговаряме постоянно за политика, но и косвено той е много добър съветник". Свързват ги две общи страсти - операта и природата. От много години насам двамата прекарват лятната си отпуска в Южен Тирол.

Казвала е, че отсъствието му от нейните публични изяви не е поради нежеланието му,

а просто защото той е много зает и често работи по 14 часа на ден. На въпрос кой е най-специалният момент в живота ѝ, канцлерката отговаря така: 

"Може би... когато срещнах съпруга си."

Двойката се запознава през 80-те години в Берлинската академия на науките. Женят се на скромна церемония през 1998 г. И за двамата това е втори брак, нямат общи деца, но 67-годишният Зауер има двама синове. По време на лятната си ваканция в Южен Тирол те почти никога не демонстрират близост.

Публичните му изяви с Меркел се броят на пръсти.

През 2005 г., когато тя полага клетва като канцлер, съпругът ѝ избира да наблюдава събитията по телевизията от кабинета си. Придружава я единствено на някои срещи на върха на Г-7 и Г-20, както и на част от визитите ѝ в Съединените щати. 

Германските таблоиди наричат Йоахим Зауер "фантомът от операта" - едно от малкото места, където той може да бъде забелязан. Зауер може и да страни от политиката, но не пропуска ежегодното посещение на Вагнеровия фестивал в Байройт. В необичайно добро настроение беше забелязан и на откриването на филхармонията в Хамбург по време на срещата на върха на Г-20 тази година.

В превод от немски фамилията на Йоахим Зауер означава "кисел".