Още по темата

Реплика на чешкия президент Милош Земан за ликвидиране на журналисти изтече в социалните мрежи и стана повод да бъде атакуван дали заслужава да се кандидатира за нов президентски мандат на изборите в началото на следващата година.

От канцеларията на Земан обясниха днес, че последната му атака срещу медиите е шега, предаде Асошиейтед прес.

Преди срещата си с Владимир Путин в Китай в неделя Земан казал на руския президент, че журналистите са прекалено много и трябва да бъдат "ликвидирани". Путин възразил, че е достатъчно броят им да бъде "намален".

Разговорът бил записан от микрофон на телевизионна камера и пуснат в социалните мрежи.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Реакции имаше и от страна на министри в коалиционния кабинет на Чехия

Външният министър Лубомир Заоралек изрази недоволство, че президентът дискутира неуместна тема, а министърът на културата Даниел Херман окачестви думите на Земан като "неприемливи".

Премиерът Бохуслав Соботка не реагира лично, а препрати в Туитър съобщение колко журналисти се били убити или нападнати в Русия през последните години. Социалдемократът Соботка е в конфликт със Земан заради вицепремиера и финансов министър Андрей Бабиш. Соботка смята Бабиш за основния си политически противник и иска отстраняването му от кабинета, докато Земан го подкрепя.

Според чешкия евродепутат Павел Теличка инцидентът доказва, че президентът Милош Земан не заслужава втори мандат, ако се кандидатира в изборите в началото на следващата година.

Лошите отношения между Земан и медиите датират от времето, когато той беше премиер

от 1998 до 2002 г. През 2001 г. той се закани да унищожи едно седмично издание, което обвини неговото правителство в непрозрачност и подкрепа на корупцията. Тогава последваха протести на журналисти в Чехия и чужбина.

В първия ден на встъпването си в длъжност като президент Земан каза, че някои от медиите в Чехия "промиват мозъци" и "манипулират общественото мнение".

Земан е президент на Чешката република от 2013 г. насам. Министър-председател на много популярния президент Вацлав Хавел, Милош Земан се издига на власт като част от западно ориентираната промяна в политиката на Прага. Впоследствие обаче той се свързва с евроскептицизма.

Той популяризира термина "Pražská kavárna" или "Пражкото кафене", за да опише интелектуалци, които се противопоставят на политиката му. През ноември 2016 г. той каза: “Всеки може да изрази мнението си. Аз просто презирам онези хора, които вярват, че тяхното мнение е по-висше. Това е, което аз наричам кафене в Прага. Често, но не винаги, те са провалени политици ... Защо трябва да са съвестта на нацията?“.

Земан се обявява против западните санкции, наложени на руски физически и юридически лица заради намесата на Москва в Украйна.