Още по темата

Решаваща седмица за Великобритания и Европейския съюз. Този четвъртък британците ще гласуват на референдум, дали да останат в обединена Европа. Какъв е залогът за всички европейци? 

Тук го наричат Брекзит - от Британия и изход. А изборът е сведен до два основни въпроса: за парите и за контрола. Тоест, гласът им ще бъде определен от усещането  дали ЕС ги прави по-богати или по-бедни. И  кой да определя правилата: националното правителство или Брюксел.

 „Великобритания трябва да излезе от ЕС за да направи едно голямо добро на всички държави членки”, казва имигрант във Великобритания пред НоваТВ.

Българин от Пловдив. Женен за унгарка. Синът им е роден в Обединеното кралство. Семейството му е космополитно, но изборът му на референдума - изненадващо патриотичен.

„ЕС е едно голямо зло. ЕС е история също, но е въпрос на време. Ставаме свидетели как именно ЕС обезлюдява нашата родина. Изходът е един, ако мислим реално не сме слепи и не мислим само за моментното си състояние, а за бъдещето което ни очаква нас и поколенията след нас! Ако Обединеното кралство напусне ЕС това е ясен знак за краят на структура която цели заробване и унищожение”, смята Димитър Василев.

Мнение: Как може да рухне ЕС през 2016 г.

Камерън: Кризата с мигрантите може да доведе до Брекзит

"Фигаро": Пет причини, поради които британците искат да напуснат ЕС

По-разтревожен от Димитър е работодателят му. Основно имигранти карат камионите в транспортната му фирма. Бизнесът тук  е нащрек за резултатите от референдума. Най-притеснени са фермерите, които можем  да останат без хора за тежката полска работа.

„Няма достатъчно местни работници. И се налага да наемаме евроимигранти. Най-големият ми страх е, че след Брексит може да остана без работници. А без тях бизнесът ми е свършен”, смята Гай Поскитс - собственик на стопанство във Великобритания.