Още по темата

Властите в испанския автономен регион Каталуния обявиха, че спорният референдум за независимост ще се състои мирно тази неделя въпреки силовите мерки, предприети от правителството в Мадрид.

Това съобщи вътрешният министър на региона Хоакин Форн. Той посочи, че в Каталуния са решени да проведат насрочения за неделя референдум въпреки твърденията на централната власт в Испания, че допитването е незаконно и не може да се състои.

Милион каталонци поискаха независимост

Испанският парламент: Референдум в Каталуния е невъзможен

По-богатите региони в Европа искат да се отцепят

Испанският премиер Марио Рахой преди дни се похвали, че след като са били иззети урните и листовките за референдума, той е станал невъзможен. Правителството на Каталуния обаче изглежда не мисли така.

Форн посочи, че е поет ясен ангажимент и хората ще могат да гласуват. Той се срещна с представители на регионалните сили за сигурност, за да намали нарастващото напрежение преди допитването.

Министърът съобщи, че Мадрид изпраща 10 000 полицаи в Каталуния за референдума. Местната полиция обаче ще продължи да се подчинява на заповедите на регионалните власти.

По-рано днес отговарящият за външните работи в регионалното правителство на Каталуния Раул Ромева призова ЕС за подкрепа с наближаването на спорния референдум за независимост.

А хиляди студенти, много от тях носещи сепаратистки знамена, протестираха в Барселона срещу силовите мерки на централното правителство на Испания.