Още по темата

Една от най-големите делегации по време на тазгодишния обяд, даван в кралския дворец в Мека за Курбан Байрам, беше на Руската федерация. Членовете й бяха предимно от парламента, но също и религиозни фигури от мюсюлманските общности от различните републики. По-голяма беше може би само  делегацията на Китай.

Докато нашите журналистически срещи продължаваха с официалните лица от правителството и кралската фамилия на Саудитска Арабия, в другия край на една от дворцовите зали, руските представители разговаряха с престолонаследника Мохамад бин Салман.

Саудитският крал Салман в Москва. Готви се оръжейна сделка за 3 млрд. долара

ВИЖТЕ ВИЗИТАТА НА САУДИТСКИЯ КРАЛ В МОСКВА В СНИМКИ

Китайците направиха същото, макар и по-тихо – няколко дни по-рано те сключиха важни сделки със Саудитска Арабия и тяхното присъствие на този обяд вече беше известно и не изненада така както руската делегация.

През онзи августовски ден представителите от Москва и Рияд провеждаха просто поредната среща помежду си, която предвещаваше обявената малко по-късно официална визита на крал Салман в Русия.

За първи път саудитски крал посещава Руската федерация. Но отношенията между двете държави далеч не започват от днес.

През 1926 година, Съветският съюз е първата държава, която признава официално суверенитета на Саудитска Арабия, макар двете страни да имат редица различия по-късно, предвид сближаването на Рияд със САЩ през 1970-те и неодобрението към комунизма. През 2007 година, нещата се променят, когато Владимир Путин направи първата руска държавна визита в кралството.

През 2017 година Мохамад бин Салман, който днес е престолонаследник на трона на Саудитска Арабия, посети Русия и се срещна с Путин в Санкт Петербупг по време на Международния икономически форум. В резултат, Руският фонд за директни инвестиции стартира проекти съвместно със Саудитския обществен фонд за инвестиции на стойност 10 милиарда долара – до днес най-голямата инвестиция за проекти в Русия.

Анализатори от цял свят посрещнаха сегашната визита на крал Салман в Москва като историческо събитие, което тепърва ще се отразява на геополитиката в Близкия изток. Посещението се проследяваше още повече, заради споразуменията, които се очакваше да се подпишат - особено в икономическата сфера.

Двете държави разполагат с една четвърт от световните запаси на петрол и именно те бяха движещите сили зад безпрецедентното споразумение между ОПЕК и държави извън организацията, което стабилизира да една степен световните пазари.

Сътрудничеството между руски и саудитски корпорации никога не е спирало, но по време на това посещение този месец, то достигна нови висоти.

На 5 октомври се срещнаха представители на 200 компании, включително Руският фонд за инвестиции, саудитската петролна кампания Арамко, Газпром, Аерофлот, Сибур и други. Близките връзки между Москва и Рияд гарантират, че връзките между фирмите ще получат широка световна политическа и икономическа подкрепа.

Саудитски компании са едни от най-големите външни инвеститори в руската икономика. За Саудитска Арабия е също добре – така се създават нови работни места, което е основна цел на програмата за разнообразяване на саудитската икономика „Визия 2030“.

Сделките между Русия и Саудитска Арабия бяха наблюдавани зорко от световната общественост.

Със сигурност те ще се отразят тепърва на Близки изток: Русия използва икономиката като движеща сила в засилването на политическите си отношения и за Саудитска Арабия или САЩ нещата не са по-различни.

Докато продължаваше посещението на крал Салман, заедно със свита и делегация от около хиляда и петстотин души, руските про-кремълски медии бяха един от индикаторите, че тонът между двете държави се е променил. Така например, агенция „Спутник“ излезе със специален репортаж от Саудитска Арабия, който показа кралството в особено положителна светлина.

Доскоро същата тази агенция обвиняваше Рияд във „вдъхновяване на терористи“ и „спонсориране на Ислямска държава“. Саудитските медии също реагираха – през последните дни секциите им с мнения и коментари са запълнени от руски анализатори и журналисти.

Няма спор, че сближаването на Саудитска Арабия и Русия е също и съобщение към САЩ.

Крал Салман, разбира се е важен съюзник на Вашингтон и това едва ли ще се промени дори след посещението в Москва. Но послание има и това е, че Рияд може би иска да разнообрази партньорствата си.

От другата страна е Русия, която под ударите на санкциите, търси партньори извън ЕС и САЩ. В този ред на мисли, Москва намери желаещи в лицето на държавите от Персийския залив.

Един от най-важните аспекти на посещението на крал Салман в Москва – отвъд икономическите споразумения – е постигането на сделки за оръжия.

От няколко години насам Рияд се озърта за руски оръжия, въпреки че досега не се стигаше до подписване на конкретни договори. Въоръжена предимно с британско и американско оръжие, саудитската армия постигна сделка с Русия за 3,5 милиарда долара. Също така, благодарение на новите договорки с Москва, Рияд ще може да засили своето военно производство: така например, „Калашников“ ще се произвежда вече и в Саудитска Арабия.

Няколко часа, след като Москва обяви, че ще продава системи С-400 на Рияд, Вашингтон заяви, че американското правителство се е съгласила да продаде на кралството противоракетни системи THAAD. Това означава, че Саудитска Арабия ще има достъп до двете най-развити противовъздушни системи в света.

Отвъд сделките, Русия и Саудитска Арабия обсъждаха и още една тема: Сирия

Посещението на крал Салман в Русия беше белязано от дискусии относно войната в Сирия. Двете държави са на противоположни страни: Русия подкрепя правителството на Башар Асад, докато Саудитска Арабия дава гръб на някои от бунтовническите фракции.

Докато в Москва се водеха разговори, външният министър на кралството Адел ал Джубейр заяви: „работим усилено с Русия за обединяването на сирийската опозиция“. Какво означават тези думи, засега не се знае.

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Войната в Сирия тепърва започва

В Сирия войната не спира и дори се засили през последните седмици. Т.нар. „зони за деескалация“, които договориха Иран, Турция и Русия продължават да не се прилагат, като руската авиация атакува непрестанно бунтовнически позиции в Северна и Южна Сирия. В област Дамаск, където немалко райони са все още под контрола на Свободната сирийска армия, офанзивите на проправителствените сили не спират, въпреки че не успяват да пробият защитата на бунтовниците.

Ситуацията се усложнява и от изненадващата офанзива на "Ислямска държава" в Източна и Централна Сирия, а също и от спорната сделка между Хизбулла и джихадистите в Ливан.

На този фон сближаването на Рияд и Москва беше посрещнато лошо от воюващите фракции в Сирия.

В това число и от поддръжниците на Башар Асад, които явно са огорчени от реалностите в световната политика.

Турция и Иран също наблюдават отблизо. Анкара стартира офанзива срещу Ал Кайда в Сирия, като в тази операция ще ангажира около 1200 бунтовници. Военната интервенция на турската армия ще трябва да установи буферна зона на 15 км. навътре в сирийска територия.

И докато тази офанзива тепърва ще се развива и ще се проследява, Иран изглежда неспокоен от демонстрирането на топли отношения между един от главните си съюзници – Русия – и главния си опонент – Саудитска Арабия. Дали това ще се отрази на бойното поле в Сирия? Най-вероятно да, но тепърва ще се види пълният ефект. Ще споменем само, че през последните два месеца Анкара и Техеран си размениха по една визита.

Врагове или приятели са Саудитска Арабия и Русия е един от въпросите, които можеха да се прочетат в социалните мрежи. Нито едното, нито другото. За момента и двете държави имат нужда да си сътрудничат в името на целите си. Само до преди няколко месеца, това изглеждаше невъзможно.