Още по темата

Европейската комисия откри нов фронт в задълбочаващия се конфликт с правителствата от Централна и Източна Европа. Този път за ограниченията по отношение на големите чуждестранни супермаркети.

Битката стана още по-ожесточена миналата седмица, когато Брюксел обяви, че започва разследване, за да се изясни дали Варшава използва нов данък, за да облагодетелства малките местни магазини за сметка на международните вериги за търговия на дребно. Комисията настоя поляците да не прилагат новия данък, докато проверката не приключи, пишат Якоб Ханке и Ян Сиенски, в. „Политико“ (Politico).

Финансовият министър на Полша Павел Шаламаха отвърна на удара във вторник, осъждайки действията на Европейската комисия като „успех на лобистите“.

Сблъсъкът се очертава като едно от най-сериозните предизвикателства пред съгласуваността на единния пазар.

Правителствата в Източна Европа реагираха на кризата с цените на млякото и протестите на земеделските производители чрез затягане на правилата за чуждестранните супермаркети. Те твърдят, че селскостопанските производители с малко възможности за преговаряне са принудени да приемат нелоялни договори и да трупат загуби, докато големите търговци на дребно се възползват от ниските цени на млякото и не купуват достатъчно местни продукти.

Контрамерките следват в бърза последователност. Страни като Румъния и Словакия приеха закони, които да принудят супермаркетите да купуват повече местни продукти. В България предлагат нов закон, според който продуктите трябва да имат опаковки на български, а не стикери, добавени по-късно. Унгария и Полша обмислят въвеждането на допълнителни данъци за големите търговци на дребно.

ЕС предприе безпрецедентни мерки срещу Полша

Хиляди излязоха на масови протести Полша

Туск: Прекратете истеричната реторика по въпроса с Полша

Комисията изрази загриженост от това, че изискванията за купуване на повече местна продукция или стимулиране на местните вериги за доставки противоречат на правилата на единния пазар.

На новите данъци се гледа като на потенциални нарушения на правилата в ЕС за държавна помощ, ако бъде открито, че правителствата дават нечестно предимство на малките местни предприятия.

Шаламаха обяви, че Полша ще спре „за момента“ въвеждането на данъка, но добави, че ще подготви нов закон, насочен срещу големите супермаркети, който да влезе в сила до 1 януари.

Според полското правителство действията на Брюксел „облагодетелстват мултинационални корпорации, докато нанасят ущърб на малките предприятия... корпорации, които не са платили и една злота данъци в Полша, но се ползват с подкрепата на Европейската комисия“.

Ако бюрократите в Брюксел стигнат до окончателно решение, че полският данък представлява незаконна държавна помощ, тогава Варшава възнамерява да обжалва пред Европейския съд, заяви Шаламаха.

„Според предварителната оценка на Комисията, структурата на прогресивна ставка не е оправдана от логиката на полската данъчна система, която е да се събират средства за общия бюджет. Полша досега не е показала защо големите оператори на дребно следва да бъдат облагани различно от по-малките играчи“, гласи комюнике на ЕК.

„Тази прогресивна процентна структура има за последица, че компаниите с нисък оборот или не плащат данък на дребно или плащат значително по-ниски средни проценти от фирми с висок оборот“.

Проверката на полския данък идва след решение на Комисията за подобен казус в Унгария, което през юли установи, че са нарушени правилата за държавна помощ.

Освен делата на търговците на дребно, Комисията следи отблизо също толкова горещия въпрос за собствеността върху земята в Източна Европа, където правителствата или са въвели, или обмислят мерки за ограничаване на покупките от чужденци.

Нийл Макмилън, директор по застъпничество и политически въпроси в EuroCommerce – организация, която лобира за големите вериги супермаркети, приветства стъпките от Брюксел за „действия с цел запазване на работещ единен пазар“.