Още по темата

Франция посрещна Деня на Бастилията, официалния празник на страната, в присъствието на американския президент Доналд Тръмп.

Заедно с френския си колега Еманюел Макрон, Тръмп изгледа от официалната ложа в Париж традционния грандиозен военен парад по повода.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГРАНДИОЗНИЯ ПАРАД В ПАРИЖ, ЧИЙТО ОФИЦИАЛЕН ГОСТ Е АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ И СЪПРУГАТА МУ

Тръмп пристигна още вчера в Париж по покана на Макрон за празника и по случай 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война на страната на Антантата.

Заради повода парадът бе октрит от американски войници.

В рамките на честването и цялата визита на Тръмп и съпругата му Мелания, в Париж действаха извънредни мерки за сигурност. Прочутият булевард "Шан-з-Елизе" и площад "Конкорд" бяха опразнени 2 часа преди началото на церемониите.

Президентът Макрон най-напред мина по булеварда в отворен армейски автомобил, а впоследствие се присъедини към съпругата си Брижит и премиера Едуард Филип, които вече бяха посрещнали Доналд и Мелания Тръмп в официалната ложа.

В парада, преминаващ между Триумфалната арка и "Конкорд", взеха участие над 3700 военни, 210 единици мобилна техника, 240 коня на Републиканската гвардия, 29 хеликоптера и 63 военни самолета. Сред последните бяха и 6 изтребителя F16 на американската армия.

Темата на парада беше "Оперативни заедно", което отговаря на ангажимент на Макрон пред Тръмп, че Франция, като част от НАТО, ще увеличи финансирането си за отбрана.

По случай 100-годишнината от американската подкрепа част от шествието бяха танкове и камиони от Първата световна война.

В мерките по сигурността на парада бяха ангажирани 3500 полицаи, 2500 пожарникари, а за пръв път органите на реда ползваха и наблюдателен дрон "Рипър", кръжащ в района.

След парада Еманюел Макрон заминава за Ница, където днес се отбелязва 1 година от кървавия атентат, при който над 80 души бяха прегазени и убити от джихадист с камион. 

Това е първия от ежегодните паради през президентството на Макрон, който бе избран по-рано тази година. На националния си празник французите честват щурмуването на Бастилията на 14 юли 1789 - един от най-ярките моменти в отхвърлянето на монархията, станало известно като Френската революция.