Още по темата

Вишеградската четворка иска Великобритания да остане в Европейския съюз. 

"Тази страна играе много важна роля в ЕС. Ние имаме нужда от Великобритания", подчерта полският премиер Беата Шидло след среща в Прага с колегите си от Чехия, Словакия и Унгария.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС на 1 юли, отбеляза, че какъвто и да е резултатът от британския референдум на 23 юни, ще има проблеми.

Ако Великобритания остане в Съюза, ще последва труден период

а прилагане на исканите от нея реформи в блока. Европейските договори не предвиждат никаква процедура за евентуално излизане от ЕС, посочи Фицо.

В обща декларация премиерите на четирите държави подчертават,

че за Европейския съюз ще е по-лесно да се справи с няколко трудни предизвикателства, ако Великобритания е част от него.

Около 800 000 поляци и стотици хиляди чехи, словаци и унгарци са имигрирали на Острова в търсене на по-добър живот.

Камерън: Ако народът поиска Брекзит, ще се съобразим

Фигаро: Пет причини, поради които британците искат да напуснат ЕС

Пропастта между Лондон и ЕС се увеличава

Вишеградската група изрази своята позиция в момент, когато привържениците на излизане на Великобритания от Европейския съюз догонват своите противници в проучванията на общественото мнение, две седмици преди референдума, отбелязва АФП.

Четирите централноевропейски страни потвърдиха, че са против квотите

Вишеградската четворка освен това призова ЕС да деблокира средства, за да помогне на Украйна да се справи с нарастващия брой вътрешно преселени хора вследствие на конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната.
1,7 милиона души са били принудени да напуснат своите домове в Украйна, отбелязват премиерите на на четирите централноевропейски държави, три от които (без Чехия) граничат с бившата съветска република, в писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Няма индикации, че конфликтът ще бъде решен в скоро време и че броят на вътрешно преселените хора в Украйна е достигнал своя максимум", подчертават те в посланието си до Юнкер.