Още по темата

Настоящият командващ на Силите за бързо реагиране на НАТО ген. Франсиско Хавиер Варела заяви пред полския в. „Жечпосполита” (Rzeczpospolita), че Алиансът не смята Русия за враг, но следи действията на Кремъл.

Според ген. Варела нападение на Русия над Полша „би означавало покана за трета световна война”.

Той посочи, че в случай на нужда, Силите за бързо реагиране на НАТО ще се притекат навреме на помощ и ще бъдат изцяло разположени на терен в срок до 14 дни. Във видеото – учение на НАТО в Полша, при което се отработва сценарият за окупация на североизточната част на страната.

Варела изтъкна, че възможностите на тези сили са значително по-големи от тези на класическите военни формирования, „чиято идея не отговаря на предизвикателствата на ХХI век”.

Той подчерта, че неотдавнашните натовски учения в Полша трябва да напомнят на потенциалния противник, че нападение срещу една от държавите в Алианса означава война и с останалите 27 членки.

НАТО откри на 50 км от България база за ужас на Русия

Русия наистина уплаши САЩ в Балтийско море

Руски "убийци на подводници" летят над три морета

Мъжът, който спаси живота ни (снимки и видео)

"Невидими" изтребители на НАТО в Черно море срещу Русия

Същевременно ген. Варела смята, че разполагането на допълнителни руски сили в Калининградска област има защитни цели, като тези части не са в състояние да атакуват.

„Задачата на нашите войски е да възпрем врага. При криза, когато дипломатическите и икономически средства за предотвратяване на конфликти са изчерпани, командването на НАТО ще стигне до заключението, че трябва активно да засили присъствието на съюзническите сили, в този случай в Полша. Ученията, които през последните седмици проведохме в Полша, трябва да напомнят на бъдещия враг, че нападение срещу една страна от Алианса е обявяване на война и на останалите 27 държави членки на НАТО. Ето защо испанците тренират тук с британци, поляци, американци. И това е само ударната част от много по-големите, 40-хилядни войски за бързо реагиране на НАТО”, коментира Варела.