Още по темата

Самир Хюсеин, жител на предградие на Лондон, излизал от късна кино прожекция, придружен от свой приятел. Филмът им харесал, но вътре се скарали с двама други агресивни посетители, които ги замеряли с храна. На паркинга те ги настигнали.

Последвало сбиване, а в един момент Самир бил напръскан с течност, която почувствал като „по-тежка от водата”.

После тя започнала да гори лицето му.

Най-опасното място за една жена на света

Четири американки атакувани с киселина в Марсилия в изблик на мъст

Разказът на Хюсеин, жертва на атака с киселина в края на 2015, е една от многото подобни истории в британската столица.

От 2012 насам броят на подобни атаки почти се е утроил във Великобритания, а болшинството от тях се случват в Лондон.

Само през 2017 записаните от полицията в столицата случаи на нападения с разяждаща течност са над 100. В много от случаите нападелите са неоткриваеми, включително защото жертвите се страхуват от повторно посегателство върху тях. 

Атаките с киселина са разпространени по целия свят, но особено в Европа се възприемат по-скоро като рядка и много фрапантна жестокост. Причината са последствията за жертвата, които в повечето случаи са сериозни белези за цял живот, а в някои случаи и ослепяване.

През това десетилетие обаче флакони и шишенца със сярна киселина или друга разяждаща течност стават част от арсенала на всякакви видове престъпници с всякакви поводи в британската столица.

Фрапиращи случаи са атаки с расистки мотиви срещу цели семейства азиатски мигранти или отделни мъже и жени с видим арабски и друг произход. Едновременно с това киселина скандал за наркотици в местен клуб, при който са опръскани близо 20 души.

Мотивите стават все по-тривиални – десетки са случаите на улични обири и обикновени квартални свади или домашни скандали, при които нападателите ползват киселина.  

Така например собственикът на заведение за бързо хранене Имран Кан бива нападнат по време на доставка. Младежи го обграждат и искат храната и парите. И тук не липсват расистки обиди.

Кан тръгнал да се връща в колата си, но бил залят с разяждаща течност по лицето. Описва болката като „поглъщаща”. Продавач в магазин в близост го спасява от по-трайни последствия като измива лицето му с чиста вода непосредствено след атаката. Дори така обаче белезите остават.

Остава и посттравматичния стрес и страха на жертвите да излизат вечер.

Лондонски моторизирани доставчици често са мишена на такива обири. (виж техен протест във видеото горе) 

Често извършителите са именно бели младежи от по-бедните квартали в чувствително социално разслоения Лондон. Бели младежи са и повечето от жертвите.

Нападателите могат да се снабдят с опасни течности ужасно лесно и евтино от супермаркети и специализирани магазини.

„Повечето от тези субстанции могат да бъдат открити под мивката в кухнята”, заявява Майк Уест от Лондонската полиция, цитиран от TIME.

Това е и причината вътрешния министър на Великобритания Амбър Ръд да обяви план за забрана на продажбата на определени субстанции, използвани при такива атаки, на лица под 18 години.

Другата й цел е носенето на такава течност на публични места също да е забранено, както е с ножовете.

Това би дало на властите някакво средство за справяне с проблема, който във Великобритания е придобил особени мащаби и специфики. Лондон вече е града с най-много такива нападения на глава от населението си в световен мащаб. 

Докато другаде, включително в България, жертвите са предимно жени, като нападателите своеобразно нападат физическата им атрактивност, във Великобритания 2/3 от жертвите са бели мъже.

Самите нападения с киселина имат по-дълготрайни традиции във Великобритания, където има записани такива случаи още в началото на 19-ти век.

Сега младите британци отново са въоръжени с разяждаща течност. Стига се и до нападения в училища, включително и такива с метални детектори на входа. Бутилките не могат да бъдат засечени.

Част от британците настояват за още по-строги регулации, включително за лицензиране на продавачите и купувачите на опасни субстанции. Предвид разпространението им в бита обаче това изглежда невъзможно.

Каквито и да са предстоящите ограничения, британското общество изглежда има огромен проблем, с който ще се справи трудно. Решението няма да включва само забрани, а изправяне пред самите социални проблеми, провокиращи престъпността. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК