Още по темата

Украинската агенция за сигурност (SBU) съобщи, че миналия месец е задържала френски гражданин с голям запас от оръжия, който планирал масови атаки по време на европейското първенство по футбол, съобщава Би Би Си (BBC).

Шампионатът на Стария континент ще се проведе във Франция – страната, в която миналата година бяха извършени два атентата разтърсили целия свят – и започва в петък.

Мъжът, идентифициран от френските власти като Грегоар Муто – 25-годишен, е бил задържан на границата с Полша. Шефът на агенцията за сигурност Васил Хрицак казва, че Муто е планирал 15 атентата и е имал ултра националистически възгледи.

Той е събрал пистолети, детонатори и 125 кг експлозив.

Според Хрицак сред евентуалните мишени на мъжа са били мостове, магистрали, джамия и синагога.

На французина са му повдигнати обвинения за контрабанда на оръжие и тероризъм. Не е ясно обаче дали самото европейско първенство по футбол е било мишена на Муто.

Мъжът е бил арестуван на 21 май. Той е бил селскостопански работник в област Лорен, Източна Франция и няма криминално минало.

Френските власи са в повишена готовност и висока степен на сигурност

в навечерието на Евро 2016, на фона на опасенията, че турнирът може да бъде мишена на ислямски екстремисти. Президентът Франсоа Оланд заяви в неделя, че „заплахата съществува“, но подчерта, че Франция не трябва да се обезсърчава.

От украинската агенция за сигурност съобщават, че са наблюдавали заподозрения от декември 2015 г. Той е събрал пет автомата Калашников, два противотанкови гранатомета, около 5000 броя амуниции, 100 детонатора и голямо количество експлозиви.

Извършено е било и претърсване в дома на мъжа в малкото френско градче Нант льо Пти, а източници от полицията разкриват пред френските медии, че са били намерени маски и взривно вещество.