Още по темата

Лавдрим Мухаджери – косовският касапин, автор на убийства и обезглавявания, включително на деца, заснети и пуснати като клипове на „Ислямска държава” в интернет, може да се е върнал на Балканите.

Рускиня отива в затвора, искала да се жени за джихадист

Съучастницата на Кулибали: Щастлива съм в ИД

"Ислямска държава" - раят на престъпниците

Той е само един от около 400 членове на терористичната групировка, избягали от Ирак и Сирия, които вероятно се опитват да се завърнат в родните си страни на Балканския полуостров, поясни в „Здравей, България” по NOVA журналистът д-р Мохамед Халаф.

Мухаджери е работил в мисията на НАТО в Косово. След това получава препоръка и отива в Ирак, нает от американската армия. Когато избухва гражданската война между сунити и шиити в страната през 2006 г. той се присъединява към местната Ал Кайда, водена от Абу Мусаб ал Заркауи.

„Ислямска държава” разчита много на хора, владеещи чужди езици, посочи д-р Халаф, най-вече от Европа и Балканите, тъй като те са бели и не предизвикват подозрения, а Мухаджери е точно такъв човек.

Според д-р Халаф всички ислямисти в Косово са под контрола на службите, като близо 150 джихадисти са арестувани, съобразно закона, който криминализира присъединяването към „Ислямска държава”.

„Сега тази война се пренася в европейските държави и на Балканите”, посочи д-р Халаф.

Друг опасен член на „Ислямска държава”, който би могъл да се завърне на Балканите, е италианец от албански произход. Неговата дейност подкрепя и съпругата му, която приема исляма и започва да вербува млади жени от Италия да служат на джихадистката групировка.

По думите на д-р Халаф има области в Косово, където се налага шериат на населението. Известни са 20 джихадисти от Черна гора, 140 от Албания, още толкова от Македония, както и хора от сръбската провинция Санджак.