Търговската война между ЕС и САЩ започна
Източник: Thinkstock/Guliver
49

Е С обяви, че в началото на юли ще бъде готов пакетът с ответни мерки относно наказателните вносни мита на стоманата и алуминия, които САЩ наложи в началото на месеца. Част от нещата, които се очаква да бъдат засегнати са вноса на уиски и мотори, предаде агенция БГНЕС.

Европейската комисия, която се занимава с търговските отношения на 28-те страни членки на блока „очаква да приключи съответната процедура за координиране със страните членки до края на юни, така че новите вносни мита да влязат в сила през юли”, заяви заместник-ръководителят на Европейската комисия Марош Шефчович на брифинг днес.

Междувременно

Франция, Германия. Великобритания и ЕС изпратиха на САЩ съвместно официално искане

за освобождаването на компаниите от наказателните мерки, произтичащи от новите американски санкции срещу Иран. „Като съюзници очакваме САЩ да не предприемат действия, за да навредят на европейските интереси в областта на сигурността”, се казва в писмото до министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и държавния секретар Майк Помпео.

Отговорът на света за митата на Тръмп

Тръмп заплашва, че ще блокира вноса на луксозни немски автомобили

Юнкер: Няма да преговаряме със САЩ с дамоклев меч, който виси над главите ни

Така САЩ и ЕС влизат в търговска война, пише Сабине Кинкарц в коментар за „Дойче Веле“. А ето как започна тя: американският президент Доналд Тръмп изпълни своята заплаха и не удължи отлагането на наказателните мита върху стоманата и алуминия, наложена на страните от Европейския съюз.

Този път Тръмп мина без традиционните си съобщения в социалната мрежа Туитър и гръмки изявления. Американският президент предостави на своя министър на търговията Уилбър Рос да обяви неприятната новина за европейците: отсрочката дадена на износителите от ЕС за новите мита върху стоманата и алуминия няма да бъде удължена. Така от 1 юни САЩ започнаха да облагат с 25% изделията от стомана и с 10% – от алуминий.

Това решение не беше неочаквано за европейците. През май представителите на ЕС многократно водиха преговори, за да се избегне търговския конфликт с американците. Но позициите на страните бяха прекалено различни: докато във Вашингтон намекваха за възможността за споразумение на двустранна основа с отделните държави, в Брюксел настояваха да се говори с ЕС като с един преговарящ и да се спазват правилата на Световната търговска организация (СТО).

Американските уиски, мотоциклети и дънки ще поскъпнат

Представителите на ЕС предложиха на САЩ да започнат преговори за търговски преференции с американските компании в Европа, поставяйки условието за постоянно действащо отлагане на митата върху стоманата и алуминия. Вашингтон не се съгласи с тези предложения. Впрочем, Брюксел беше готов за това: еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом съобщи, че е подадено оплакване в СТО, а също така са въведени защитни мерки за европейските износители и ответни наказателни мита върху редица американски стоки.

Според правилата на СТО, ЕС в момента разполага с 90 дни за приемането на ответни мерки, които попадат под определението „възстановяване на търговския баланс“. Вносът от САЩ в Европа може да поскъпне точно толкова, колкото са разходите на европейската индустрия заради американските действия.

В Брюксел подчертават, че

защитните мерки на европейците не са просто ответна мярка, а имат политически характер.

Така например, обявявайки американското уиски, мотоциклети и дънки като стоки, които ще бъдат засегнати от новите мита, в ЕС избират именно продукцията на тези американски щати, в които управляват републиканците. Предполага се, че техните губернатори трябва да повлияят на избрания от републиканците президент Тръмп.

Дали тези сметки ще се оправдаят? Президентът на Федералния съюз на германската индустрия Дитер Кемпф предполага, че „американският президент ще въведе в отговор още по-големи наказателни мита – и именно това внушава най-голям страх“. Както каза по-рано американският министър на търговията Уилбър Рос, ако има по-нататъшна ескалация на търговския конфликт, това ще бъде единствено и само в резултат на ответните мерки от страна на ЕС.

25% върху европейските автомобили

Доналд Тръмп вече заяви, че обмисля да оскъпи вноса на европейските коли в САЩ. Той мотивира това с факта, че такива ключови отрасли, като производството на автомобили и части за тях, са от критично значение за „националната икономика“. По тази причина стопанинът на Белия дом вече е поръчал на министъра на търговията да провери дали има основания за въвеждането на защитни мита и в автомобилната индустрия.

Коментирайки тази новина, германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че е напълно очевидно“, че тази мярка е насочена срещу германските производители на коли.

Той разказа пред журналисти в Берлин, че след въвеждането на митата върху стоманата и алуминия той се е обърнал към своя американски колега, държавния секретар Майк Помпео със следния въпрос: „Майк, ти наистина ли искаш сериозно да ме убедиш, че германските коли нарушават интересите на американската сигурност? Точно обратното, германските коли правят улиците на американските градове по-безопасни“.

Нито един Мерцедес на Пето авеню

Нищо не е известно за отговора на Помпео, но е известно, че Хайко Маас, въпреки шеговития тон на това изказване, се отнася изключително сериозно към положението. Протекционизмът в момента доминира в подхода на Вашингтон към всеки проблем. Както отбеляза Маас, „външнотърговският баланс се превърна в крайъгълен камък в световната политика“.

Но за Германия външната търговия не се свежда само до това, че в крайна сметка обемът на износа и вноса да се изравнят и балансът да бъде равен на нула. Външната търговия е важен двигател на германската икономика. Тя е стимул за инвестиции и създава нови работни места. А за това е „необходим функциониращ световен пазар, основаващ се на ясни правила“, посочи Маас.

Но именно тези правила в момента са поставени под съмнение от САЩ. В централите на германските автомобилостроителни компании вече царува тревога. До неотдавна те успяваха да продадат в САЩ до 480 хил. коли. Според изказванията на Тръмп, новите мита върху колите могат да достигнат до 25%. За сравнение, сега митата върху вноса на европейски автомобили в САЩ е равен на 3%, а на американските, внасяни в Европа – 10%.

Впрочем, американският президент дори и не крие, че е взел на прицел не просто европейските автомобили, а именно германските. По време на визитата в САЩ през април 2018 г. на френския президент Еманюел Макрон Доналд Тръмп му заявил, че ще продължи със своята политика до тогава, докато на Пето авеню в Ню Йорк не престанат да карат Мерцедеси. Най-малкото така думите на американския президент бяха предадени от изданието на германските бизнес кръгове „Виртсшафтсвохе“, което се позоваваше на анонимни дипломати от Европа и САЩ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 5 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 10 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 10 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 11 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 11 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 11 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 11 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 12 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 13 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 13 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 13 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща