Още по темата

Дългоочакваната европейска армия не може да бъде създадена без участие на турски войски в нея.

Това заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик.

Турция си купи руски ракети, НАТО в недоумение

Една иранска делегация в Анкара, която предизвиква множество въпроси

„Никаква европейска армия не може да бъде създадена без Турция. Аз не казвам, че ние подкрепяме или се противопоставяме на тази идея (за европейска армия). Но вие не можете да осигурите нито сигурността, нито бъдещето на Европа без Турция”, заяви Чилик пред журналисти в Мадрид.

Идеята за общи въоръжени сили на Европейския съюз се подкрепя от редица правителствени лидери, в това число унгарският премиер Виктор Орбан и българският му колега Бойко Борисов.

До момента обаче за създаването на армия не може да се постигне консенсус на общоевропейско ниво, а въпросът е спорен и предвид членството на повечето от страните във военния съюз НАТО.

Турция, също член на алианса, се разглежда като гарант за сигурността на континента заради конфликтите в Близкия Изток и произтичащата от тях бежанска криза, при която милиони граждани на страните там се насочиха към по-добър и спокоен живот в Европа.  

През 2016 ЕС сключи споразумение с Анкара, с което южната ни съседка се съгласи ефективно да задържи в границите си голям брой хора, искащи да влязат в ЕС. След този момент мигрантският поток чувствително намаля.

Същевременно все по-авторитарното управление на турския президент Реджеп Ердоган е причина за напрежение в отношенията му с много европейски страни и все по-малката възможност съседката ни някога да стане член на ЕС.

Като „болен начин на мислене” определи Челик разглеждането на страната му просто като „бодигард на ЕС”.

„Турция е европейска държава и европейска демокрация. Като оставя Турция извън Европа ЕС се отстранява от геополитическите въпроси, и икономически, и дипломатически”, заяви още турският министър.

Неговото посещение в Мадрид предшества с дни провеждането на референдума за независимост свикан в испанската автономна провинция Каталуния.

„Ние подкрепяме единството, териториалната цялост и конституционните граници на Испания. Ние не смятаме, че такъв референдум ще има полза за хората във време, когато е необходима повече интеграция”, изрази Челик позицията на Турция.

Така южната ни съседка показва системност, след като реагира изключително отрицателно на друг референдум за независимост – този в Иракски Кюрдистан. (виж във видеото - маневри на турската армия по границата й с Иракски Кюрдистан след референдума).