Още по темата

Руският президент Владимир Путин е на посещение в Истанбул за участие в  23-ия Световен енергиен конгрес,а програмата му предвижда и редица двустранни срещи. Държавният глава беше посрещнат на летище „Ататюрк“ от вицепремиера на Турция Нуретин Джаникли.

В речта си пред конгреса Путин каза, че

Русия е готова да замрази или ограничи добива на нефт.

„Русия е готова да се присъедини към съвместните мерки за ограничаването на добива и призова към това другите износители на нефт“, заяви президентът.

Той подчерта, че Русия и занапред ще взаимодейства в енергетиката с всички заинтересовани държави „върху основата на принципите на взаимноизгодното и равноправно партньорство“.

На фона на неговите изявления световните цени на нефта продължаваха да нарастват. Барел еталонен сорт достигна 52,62 долара, което е 1,3% от предишната сесия на борсите.

Турският президент Реджеп Ердоган пък заяви, че

Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа.

По думите му Турция проучва възможността за строителство на още една АЕЦ освен в Акую.

Двамата президенти се срещнаха по-късно тази вечер, а министрите на енергетиката на двете страни подписаха междуправителственото споразумение за проекта за газопровод „Турски поток“.

„Споразумението предвижда изграждането на две отсечки от магистралния тръбопровод по дъното на Черно море“, заяви по-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер. Двете отсечки трябва да бъдат построени до декември 2019 г., добави той.

Проектът „Турски поток“ беше обявен през декември 2014 г., като идеята му беше той да замени „Южен поток“. Плановете са морският участък на „Турски поток“ да се състои от четири части с мощност от 15,75 млрд. куб. м. всяка. Газопроводът трябва да е дълъг 660 км от стария коридор на „Южен поток“ и нови 250 км, които ще са разположени в европейската част на Турция.

Вижте още:

Русия и Турция се разбраха и за туристите, и за сирийската криза

Ердоган се извинил на Путин за сваления самолет 

Ердоган ухажва Путин, но той ще бъде големият губещ