Още по темата

„Не се фокусирайте върху мен, а върху унищожителния радикален ислямски тероризъм в Обединеното кралство. Ние сме добре.”

По такъв начин американският президент Доналд Тръмп се обърна към британския премиер Тереза Мей в социалната мрежа „Туитър”.

Как Тръмп удари Европа от Изток

Как Тереза Мей опропасти шанса си да стане новата Тачър

Причината са критики от кабинета на Мей, че отново „Туитър” Тръмп сподели три видеа, разпространявани от крайнодясното британско движение „Британия на първо място” (Britain First).

Въпросните видеа най-напред са споделени от зам.-лидера на движението – 31-годишната Джейда Франсен, срещу която във Великобритания има съдебни процеси заради реч на омразата.

В първото видео предполагаем мюсюлмански мигрант в Холандия блъска момче с патерици. То е доказана „фалшива новина”, като от европейската държава са изтъквали, че извършителят е роден и изживял целия си живот в нея. Холандското посолство в САЩ припомни това на Тръмп. 

Второто показва как мюсюлманин разбива статуя на Дева Мария, най-вероятно в Сирия през 2013.

В третото мюсюлманин е блъснат от покрив на сграда. Случаят датира от протестите в Египет през 2013.

Всичките видеа са споделени от Франсен, а съответно и „ретуитнати” от Тръмп, в антиислямски контекст.

Действията на американският президент предизвикаха много негативни коментари в САЩ и Великобритания. В крайна сметка към тях се присъедини и Тереза Мей, като неин говорител заяви, че е било „грешно” Тръмп да прави това.

Американският президент обаче не прие критиката, макар и идваща от основния му външнополитически партньор, и реши да насочи вниманието към радикалния ислям във Великобритания.

Само през тази година на Острова имаше няколко мащабни терористични атентата с десетки жертви – 2 с коли в Лондон и 1 в Манчестър по време на концерт, посетен предимно от деца и тийнейджъри.

Същевременно Великобритания има традиции в ксенофобията и агресивния расизъм, включващи стотици престъпления от омраза на расов, етнически и религиозен принцип всяка година.

Широко обществено внимание предизвика миналогодишното убийство на депутатът от лейбъристите Джо Кокс.

Тя бе застреляна от човек с крайнодесни разбирания, който по време на деянието си извикал „Британия на първо място” (Britain First).