196

П резидентът на Русия Владимир Путин заяви след срещата с американския си колега Доналд Тръмп в Хелзинки, че двете страни трябва да заемат лидерската позиция. „Русия и САЩ трябва да поемат лидерската позиция за установяване на мира в Сирия и хуманитарното сътрудничество в тази страна“, каза руският лидер.

Той е останал

доволен от резултатите от разговорите със своя американски колега Доналд Тръмп

„Преговорите с президента на САЩ преминаха в откровена и делова атмосфера. Смятам ги за много успешни и полезни“, каза руският държавен глава на пресконференцията след срещата.

Путин беше категоричен: „Русия не се е намесвала в американския изборен процес и е готова да работи в рамките на съвместна група за кибербезопасност“.

Двамата президенти са се договорили за създаването на работна група с участието на водещи бизнесмени за развитие на икономическото сътрудничество. Руският президент обяви, че е предал на своя американски колега записка с предложения за неразпространение на ядрените оръжия.

„Като най-големи ядрени държави ние носим особена отговорност за международната сигурност

Смятам за важно – и ние говорихме за това – да започнем диалог по проблема на стратегическата стабилност и неразпространението на оръжията за масово унищожение“, каза Путин. „Предадохме на американския колега записка с редица конкретни предложения по този въпрос“, добави той.

Руският президент призна, че позициите на Москва и Вашингтон за Крим се разминават,

но за Русия този „въпрос е закрит“. „Позицията на президента Тръмп за Крим е известна и той се придържа към нея. Той говори за незаконното присъединяване на Крим към Руската федерация“, констатира Путин и добави: „Ние имаме друга гледна точка, смятаме, че сме провели референдума в строго съответствие с международното право, в съответствие с устава на ООН. За нас, за Русия, този въпрос е закрит. Точка!“, подчерта той.

Амеиканският президент Доналд Тръмп заяви от своя страна, че дипломацията и сътрудничеството са за предпочитане пред конфликта и враждебността. „Дипломацията и сътрудничеството са за предпочитане пред конфликта и враждебността, диалогът между Русия и САЩ.

Продуктивният диалог е добър не само за САЩ и Русия, но е добър и за целия свят“, отбеляза Тръмп.

Той определи като „много продуктивен“ диалога с Путин в Хелзинки. „Отношенията между Москва и Вашингтон никога не са били по-лоши, отколкото днес, обаче ситуацията се е променила след провелата се днес среща на върха. В това е убеден Доналд Тръмп.

„Дори във времената на напрежение по време на Студената война, когато светът беше съвсем различен в сравнение с днешния, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат стабилен диалог. Но нашите отношения никога не са били по-лоши, отколкото са сега. Но това се промени след днешната среща. Убеден съм в това“, добави Тръмп.

Американският президент Доналд

Тръмп смята руския лидер за свой съперник,

но в добрия смисъл на тази дума. „Нарекох го съперник, съперник в добрия смисъл на думата. Смятам, че думата съперник в този случай е комплимент“, уточни стопанинът на Белия дом. Тръмп подчерта, че не е имал никакви споразумения с Русия. Причината за неговата победа на президентските избори през 2016 г. е „блестящата избирателна кампания“.

Сътрудничеството между Русия и САЩ може да доведе до спасяването на стотици хиляди човешки животи в Сирия, убеден е стопанинът на Белия дом. „Кризата в Сирия е сложна. Сътрудничеството между нашите две страни може да спаси стотици хиляди животи“, подчерта Тръмп.

По-рано през деня двамата държавни глави сякаш се надпреварваха, кой ще накара другия да го чака за срещата.

Руският държавен глава пристигна в президентския дворец в центъра на финландската столица, където беше посрещнат от финландския президент Саули Нинистьо и съпругата му Йени Хаукио, направо от летището, придружаван от външния министър Сергей Лавров и помощника си Юрий Ушаков.

Доналд Тръмп, който е в Хелзинки от вчера, тръгна от хотел „Хилтън Каластаянторпа“ и се отправи към президентския дворец за срещата с Путин. Американският президент трябваше да тръгне от хотела в 12,40 ч. местно време, но заради по-късното пристигане на руския президент във финландската столица това стана чак в 13,37 ч.

Тръмп дойде на мястото на срещата с около 20 минути след Путин. Американският президент, придружаван от съпругата си Мелания, беше посрещнат на входа на президентския дворец от Нинистьо. Тръмп е придружаван от съветника си по националната сигурност Джон Болтън, държавния секретар Майк Помпео и говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

По време на съвместен брифинг преди началото на разговорите Тръмп  поздрави руския си колега Владимир Путин за успешното Световно първенство по футбол, преди да продължи към другите теми, които ще обсъждат по време на днешната си среща, съобщи Би Би Си (BBC).

Той също така сподели, че днес двамата ще разговарят за всичко от търговия до военни действия и Китай.

Путин от своя страна заяви, че е настъпило времето да се обсъдят на най-високо ниво основните противоречия между Русия и САЩ.

„Дойде времето да говорим по същество за нашите проблеми по света“, заяви руският президент.

Днешната среща е първата извън международните форуми между американски и руски президент от 2010 г.  „Честно казано не се разбирахме много през последните няколко години. Но

мисля, че накрая ще имаме необикновена връзка.

Казвал съм го през годините и съм сигурен, че сте чули - че да се разбираме с Русия е добре, а не е лошо”, заяви американският държавен глава.

Брифингът приключи с ръкостискане и двамата лидери се отправиха към Готическата зала, където срещата им на четири очи започна.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като

„добро начало, много добро начало”

срещата си на четири очи с руския президент Владимир Путин, предадоха по-късно Асошиейтед прес и Ройтерс. Тръмп направи краткия коментар пред журналисти на конферентна маса, заобиколен от членове на американската делегация, в началото на работен обяд след двучасовата среща с Путин, на която освен президентите присъстваха само преводачите им. Белият дом беше предвидил само 90 минути за тази среща на четири очи.

В работния обяд на двамата президенти участват още държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман и други високопоставени официални представители. От руска страна участват външният министър Сергей Лавров, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков и президентският съветник Юрий Ушаков, предаде ТАСС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 196
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

196 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 7 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 7 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 7 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие