Още по темата

Испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска да бъдат повдигнати обвинения за бунт срещу каталунски лидери, включително на сваления премиер на регионалното правителство Карлес Пучдемон и членове на неговия кабинет, съобщиха Би Би Си и Си Ен Ен.

Маса каза на пресконференция, че катлунските лидери са заподозрени в "противодържавна дейност, присвояване на средства и злоупотреба с власт".

Сега съдът трябва да реши дали да допусне обвиненията, съобщи АФП.

Според испанските закони при обвинение за бунт срещу централната власт се предвиждат 30 години затвор.

ВИЖТЕ КАТАЛУНИЯ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Маса поиска повдигане на обвинения и за злоупотреба с обществени средства - за организиране на референдума за независимост, считан за незаконен съгласно испанската конституция.

Бившият регионален премиер на Каталуния

Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото правителство са в Брюксел

и ще направят изявление днес следобед. По-рано излизащият в Барселона в. "Периодико" съобщи, че регионалният премиер е в белгийската столица, но не съобщи подробности.
Представител на испанското правителство също потвърди, че Пучдемон е в Брюксел.

Каталуния с нов премиер и още промени след обявената независимост

Какво ще направи Испания оттук нататък

Днес държавните служители в Каталуния се върнаха на работа след като испанското правителство пое управлението над областта. Това беше предшествано от седмица на резки политически обрати в Каталуния. 

Испанското правителство ще се опита да поеме контрола върху Каталуния, след като регионалният парламент одобри декларация за независимост на автономната област. Мадрид вече отговори като активира чл. 155 от Конституцията на страната, позволяващ отнемането на автономията, а премиерът Мариано Рахой също насрочи регионални избори на 21 декември.

Въпросът обаче е дали Каталуния ще се подчини на временната власт на Мадрид или ще се съпротивлява, пише американският в. „Ню Йорк Таймс”.

Този въпрос задават и повечето западни анализатори и престижни медии.

Съгласно чл. 155 испанците свалят сегашното регионално правителство, поемат контрола върху полицията, финансите и обществените медии в Каталуния.

Официално регионалният премиер Карлес Пучдемон вече е отстранен от власт, но заместникът му Ориол Жункерас обяви, че местните власти не приемат решението на Мадрид.

Ако Пучдемон и някой от 150-те различни министри откажат да се оттеглят, то би следвало да бъдат арестувани. Това накара испанският външен министър Алфоно Дастис да каже, че Пучдемон може и да има възможност да участва в изборите през декември, ако преди това не влезе в затвора.

България, САЩ и НАТО с Испания срещу Каталуния

Каталунският сепаратизъм не е националистически

Това е непосредствен въпрос, предвид първоначалната заявка смяната на властта да започне от днес.

В областта днес трябва да пристигнат 200 000 административни служители, изпратени там от испанското правителство.

В същото време части на регионалната полиция „Мосос” са разположени около правителствения дворец в центъра на Барселона.  По закон тези сили в момента се намират под контрола на Мадрид.

„Не взимаме автономията на Каталуния, а я възстановяваме”, смята Дастис, който призова полицаите да следват заповедите и да гарантират правата и свободите на всички граждани.

Гражданският мир в областта изглежда по-заплашен от всякога. Видимо доказателство беше и вчерашния протест в Барселона, на който стотици хиляди подкрепиха единството с Испания. Много от тези хора показаха, че считат Пучдемон за диктатор, а някои искрено се надяват той да попадне в затвора.

Премиерът обаче възнамерява "да продължи да работи, за да изпълни своя демократичен мандат". На теория това може да доведе до две съперничещи си администрации - неговия отцепнически кабинет и централното правителство.

Подобни конфликти конструкции са типични за точки по земното кълбо, където се водят войни.

"Лесно е да освободиш от длъжност правителството - просто трябва да напишеш това" в държавния вестник на Испания. "Проблемът е да управляваш Каталуния - да имаш ефективно политическо управление на правителството и администрацията", смята преподавателят по политология в Автономния университет на Барселона Ориол Бартомеус, цитиран от „Ню Йорк Таймс”.

По думите му в мометна има „две паралелни реалности” в Каталуния – в едната испанския флаг се вее над парламента, а в другата много хора вярват, че правителството на Пучдемон остава легитимната власт на нова независима република.

Решението на испанския министър-председател Мариано Рахой да свика предсрочни избори в Каталуния, съчетано с налагането на пряко управление  не урежда проблема в Каталиния с магическа пръчка, пише и британският в. "Гардиън".

До 21 декември обаче много неща могат да се объркат, а играта на котка и мишка между Мадрид и сепаратистите навлиза в нова фаза.  

Все още не е ясно дали последните ще участват в изборите, но при такъв случай надали биха запазили единството си. Консервативната партия на Пучдемон няма мнозинство в действащия парламент и правителството се крепи на подкрепата на антикапиталистите.

Очаква се уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас да стане лидер на движението за независимост. Неговото предупреждение, че движението сега трябва да вземе "решения, които трудно ще бъдат разбрани", разкрива ужасна дилема. Ако неговата партия участва в изборите, тя ще бъде обвинена в отстъпление въз основа на аргумента, че Каталуния вече е независима република, макар да не е призната от никоя друга страна. Ако не участва, тя ще бъде обвинена в страхливост, коментира "Гардиън".

Със свикването на предварителния вот непосредствено след обявяването на независимостта, Рахой може би надхитри каталунците, пише „Файненшъл таймс”.

До вота има по-малко от 2 месеца и целта е била сепаратистите да бъдат лишени от възможността да организират съпротива на отнемането на автономията, а вместо това да се впуснат в кампания.

Според „ФТ” миналия уикенд е показал, че стратегията вероятно работи, защото не се е видяло организиране на съпротива на предстоящото пряко управление на Мадрид. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.