Още по темата

Европарламента одобри създаването на Европейска обществена прокуратурата. Новата независима структура ще поддържа прокурори във всички страни-членки, чиято задача ще е да разследват финансови престъпления срещу ЕС.

„Прокуратурата на Евросъюза ще помогне за обединяване на усилията на европейските и националните правоприлагащи органи в борбата с финансовите измами”, гласи официалното съобщение на ЕП.

Борисов: За да сме на висока скорост трябва бой по корупцията

Колонии ли са страните от Източна Европа на Запада

По този начин разследвания срещу злоупотреби със структурните фондове или трансгранични измами с ДДС вече няма да се водят единствено от националните власти, ограничени от юрисдикцията си в рамките на съответната държава.

„Благодарение на прокуратурата на Евросъюза, която обединява работата на националните прокуратури в рамките на единен европейски орган, ще бъде отстранена липсата на съгласуваност в разследванията на злоупотреби със средства от фондовете на ЕС”, заяви докладчика по темата в ЕП Барбара Матера.

България вече е заявила участието си в общия орган заедно с 19 други страни. Присъединяването си още не са обявили Швеция, Холандия, Малта, Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Великобритания, която до 2 години обаче би трябвало да е извън съюза.

Същевременно общата прокуратура, чието седалище ще бъде в Люксембург, ще започне работа най-рано през 2020 година.

Разследващите права на новия орган ще бъдат въведени в законодателствата на страните-членки.

 За някои по чувствителни мерки при разследвания, като например подслушвания на телефони, общото звено ще трябва да иска позволения от националните съдилища.