Още по темата

Али Давид Сонболи, който миналия петък уби девет души пред търговски център в Мюнхен и след това се самоуби е имал десни екстремистки и расистки възгледи, съобщава в. „Франкфурте алгемайне цайтунг”, позовавайки се на полицията.

Ученикът на 18 години с двойно - иранско и германско гражданство, разстреля с незаконно притежаван „Глок” няколко деца и юноши потомци на имигранти, като 35 души бях ранени при нападението.  

Сонболи използвал няколко фалшиви профила във „Фейсбук”.  През един от тях той е  канил свои връстници от имигрантски произход в заведението за бързо хранене пред търговския център „Олимпия” в деня на стрелбата, с офертата да ги „черпи с каквото поискат, но да не е скъпо”. Във фалшивия профил младежът се представял за турско момиче.

По-късно стана известно, че Сонболи е имал психически проблеми и страх от общуване.

Негов бивш приятел разказва, че терористът е бил тормозен в училище и това го е променило.

„Франкфурте алгемайне цайтунг” информира, че нападателят мразел турците и арабите и се смятал за част от „арийската цивилизация”, тъй като е с иранско потекло и германски паспорт. Сонболи се гордеел, че е роден в един и същи ден като Хитлер.

„Той е подготвял престъплението дълго време, като от няколко години се е вълнувал от темата за масово убийство”, оповести началникът на криминалната полиция в Бавария Роберт Хаймбергер.

В компютъра на Сонболи полицаите открили манифест, от който става ясно за неговите планове.

Следствието също така е установило, че младежът е бил запален по компютърните игри със стрелба от първо лице като „Каунтър Страйк” (Counter-Strike).

Той непрекъснато сипел обиди и ругатни към турците и евреите. „Беше много нацистки настроен”, разказва негов съученик.